Павле Караѓорѓевиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Павле Караѓорѓевиќ
Prince Regent of Yugoslavia
Regency9 октомври 1934 – 27 март 1941
СопружникОлга Караѓорѓевиќ
ДецаПринц Александар
Принц Никола
Принцеза Елизабета
ДинастијаДинастија Караѓорѓевиќ
ТаткоАрсен Караѓорѓевиќ
МајкаАурора Павловна Демидов ди Сан Донато

Павле Караѓорѓевиќ (15 април 1893 - 14 септември 1976 во Париз) е син на кнезот Арсен Караѓорѓевиќ и Аурора Павловна Демидов ди Сан Донато. По разделувањето на своите родители, тој заминал да живее во Женева, кај својот чичко Петар I Караѓорѓевиќ. Во 1903 година, Петар бил прогласен за крал на Србија.