Список на држави по население

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на земји според нивната популација за 2007 година

Ова е список на земји по население. Оваа листа вклучува независни држави и и населени зависни држави засновани според стандардите на ISO 3166-1. Исто така, во процентуална големина, е дадена и попалацијата на секоја земја во однос на светската популација која засега изнесува 6,872,195,424[1].

Држави[уреди | уреди извор]

Ранг Земја / Територија Популација Дата на проценка % од светската популација Извор
1  Кина 1,373,110,000 10 ноември, 2015 18,9% Official Chinese Population Clock Архивирано 4 декември 2003 г.
2  Индија 1,279,850,000 10 ноември, 2015 17,6% Official Indian Population Clock
3  САД 322,203,000 10 ноември, 2015 4,42% Official United States Population Clock
4  Индонезија 255,461,700 1 јули, 2015 3,51% 2010 Indonesian Census
5  Бразил 205,170,000 10 ноември, 2022 2,82% Brazilian Official Population Clock
6  Пакистан 188,925,000 1 јули, 2015 2,59% Official Pakistani Population clock Архивирано 12 јануари 2010 г.
7  Бангладеш 164,425,000 2010 2,39% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
8  Нигерија 158,259,000 2010 2,3% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
9  Русија 141,927,297 1 јануари, 2010 2,06% Федерална служба за државна статистика
10  Јапонија 127,390,000 1 август, 2010 1,85% Official Japan Statistics Bureau
11  Мексико 108,396,211 1 јули, 2010 1,58% INEGI estimateNational Population Statistics of Mexico Архивирано 26 мај 2011 г.[2]
12  Филипини 94,013,200 средина на 2010 1,37%

National Statistics Office medium projection

13  Виетнам 85,846,997 1 април, 2009 1,25% Final 2009 census results
14  Етиопија 84,976,000 2010 1,24%

2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.

15  Германија 81,802,257 1 јануари, 2010 1,19% Eurostat estimate
16  Египет 97.416.000 јануари 18, 2022 1,15% Official Egyptian Population clock Архивирано 25 декември 2018 г.
17  Иран 75,078,000 2010 1,09% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
18  Турција 72,561,312 31 декември, 2009 1,06% Turkish Statistical Institute estimate
19  Демократска Република Конго 67,827,000 2010 0,99% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
20  Тајланд 67,070,000 1 декември, 2009 1% The National Statistical Office Ministry of Information and Communication Technology of Thailand
21  Франција 65,447,374 1 јануари, 2010 0,95% Official INSEE estimate
The figure for France without the overseas collectivities is 64,667,374.
22  Обединето Кралство 62,008,049 1 јануари, 2010 0,9}% Eurostat estimate
23  Италија 60,402,499 31 март, 2010 0,88% Official ISTAT estimate
24  Мјанмар 50,496,000 2010 0,73% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
25  ЈАР 49,991,300 1 јули, 2010 0,73% Statistics South Africa
26  Јужна Кореја 49,773,145 31 декември, 2009 0,72% Statistics Korea
27  Шпанија 46,072,834 1 јули, 2010 0,67% Official INE estimate
28  Украина 45,871,738 1 јуни, 2010 0,67% Official UKRSTAT estimate
29  Колумбија 51.553.000 јануари 18, 2022 0,66% Official Colombian Population clock Архивирано 14 јануари 2012 г.
30  Танзанија 45,040,000 2010 0,66% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
31  Судан 43,192,000 2010 0,63% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
32  Аргентина 40,518,951 30 јуни, 2010 0,59% Official INDEC estimate
33  Кенија 38,610,097 24-25 август, 2009 0,56% Official 2009 census results
34  Полска 38,167,329 1 јануари, 2010 0,56% Eurostat estimate
35  Алжир 35,423,000 2010 0,52% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
36  Канада 34,278,000 14 октомври, 2010 0,5% Official Canadian Population clock Архивирано 5 јуни 2018 г.
37  Уганда 33,796,000 2010 0,49% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
38  Мароко 35.746.000 јануари 18, 2022 0,46% Official Moroccan Population clock
39  Ирак 31,467,000 2010 0,46% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
40    Непал 29,853,000 2010 0,43% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
41  Перу 29,461,933 30 јуни, 2010 0,43% Official INEI estimate (in Spanish)
42  Авганистан 29,117,000 2010 0,42% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
43  Венецуела 34.028.000 јануари 18, 2022 0,42% Official Venezuelan Population clock
44  Малезија 28,250,500 јули, 2010 0,41% Statistic Department of Malaysia Архивирано 28 септември 2011 г.
45  Узбекистан 27,794,000 2010 0,4% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
46  Саудиска Арабија 27,136,977 април, 2010 0,39% Official Saudi population clock Архивирано 18 септември 2010 г.
47  Гана 24,333,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
48  Јемен 24,256,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
49  Северна Кореја 23,991,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
50  Мозамбик 23,406,000 2010 0,34% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
51  Тајван 23,131,093 31 Март, 2010 0,34% Official National Statistics Taiwan estimate
52  Сирија 22,505,000 2010 0,33% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
53  Австралија 27.045.890 јануари 18, 2022 0,33% Australian Official Population Clock
54  Брег на Слоновата Коска 21,571,000 2010 0,31% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
55  Романија 21,466,174 1 јануари, 2010 0,31% Eurostat estimate
56  Шри Ланка 20,410,000 2010 0,3% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
57  Мадагаскар 20,146,000 2010 0,29% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
58  Камерун 19,958,000 2010 0,29% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
59  Ангола 18,993,000 2010 0,28% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
60  Чиле 19.007.000 јануари 18, 2022 0,25% Official INE projection (p. 36)
61  Холандија 16,620,600 14 октомври, 2010 0,242 Official Netherlands population clock
62  Буркина Фасо 16,287,000 2010 0,24% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
63  Казахстан 16,197,000 1 јануари, 2010 0,24% National Statistics Agency estimate Архивирано 17 јануари 2014 г.
64  Нигер 15,891,000 2010 0,23% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
65  Малави 15,692,000 2010 0,23% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
66  Мали 14,517,176 1 април, 2009 0,21% Preliminary 2009 census result
67  Гватемала 14,377,000 2010 0,21% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
68  Еквадор 16.504.000 јануари 18, 2022 0,21% Official Ecuadorian population clock
69  Камбоџа 13,395,682 3 март, 2008 0,19% Cambodian 2008 Census
70  Замбија 13,257,000 2010 0,19% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
71  Сенегал 12,861,000 2010 0,19% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
72  Зимбабве 12,644,000 2010 0,18% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
73  Чад 11,506,000 2010 0,17% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
74  Грција 11,306,183 1 јануари, 2010 0,16% Eurostat estimate
75  Куба 11,204,000 2010 0,16% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
76  Белгија 10,827,519 1 јануари, 2010 0,16% Eurostat estimate
77  Португалија 10,636,888 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
78  Чешка 10,512,397 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
79  Тунис 10,432,500 1 јули, 2009 0,15% National Statistics Institute of Tunisia Архивирано 4 септември 2015 г.
80  Гвинеја 10,324,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
81  Руанда 10,277,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
82  Доминиканска Република 10,225,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
83  Хаити 10,188,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
84  Боливија 10,031,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
85  Унгарија 10,013,628 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
86  Србија 9,856,000 2010 0,14% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
87  Белорусија 9,467,700 1 август, 2010 0,14% National Statistical Committee
88  Шведска 9,393,648 31 август, 2010 0,14% Statistics Sweden
89  Сомалија 9,359,000 2010 0,14% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
90  Бенин 9,212,000 2010 0,13% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
91  Азербејџан 8,997,400 1 јануари, 2010 0,13% State Statistical Committee of Azerbaijan Архивирано 5 октомври 2010 г.
92  Бурунди 8,519,000 2010 0,12% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
93  Австрија 8,372,930 1 јануари, 2010 0,12% Eurostat estimate
94  Швајцарија 7,782,900 31 декември, 2009 0,11% Official Switzerland Statistics estimate
95  Израел 7,640,800 31 август, 2010 0,11% Israeli Central Bureau of Statistics
96 [[File:|23x15px|border |alt=|link=]] Хондурас 7,616,000 2010 0,11% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
97  Бугарија 7,576,751 1 јануари, 2010 0,11% Eurostat estimate
98  Таџикистан 7,075,000 2010 0,103% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
99  Хонгконг 7,026,400 31 декември, 2009 0,102% Hong Kong Census and Statistics Department
100  Папуа Нова Гвинеја 6,888,000 2010 0,1% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
101  Того 6,780,000 2010 0,099% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
102  Либија 6,546,000 2010 0,095% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
103  Јордан 6,472,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
104  Парагвај 6,460,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
105  Лаос 6,436,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
106  Ел Салвадор 6,194,000 2010 0,09% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
107  Сиера Леоне 5,836,000 2010 0,085% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
108  Никарагва 5,822,000 2010 0,085% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
109  Киргистан 5,550,000 2010 0,081% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
110  Данска 5,543,819 30 јуни, 2010 0,08% Statistics Denmark
111  Словачка 5,429,763 30 јуни, 2010 0,079% Statistics Slovakia Архивирано 9 мај 2011 г.
112  Финска 5.650.000 јануари 18, 2022 0,078% Official Finnish Population clock Архивирано 15 април 2009 г.
113  Еритреја 5,224,000 2010 0,076% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
114  Туркменистан 5,177,000 2010 0,075% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
115  Сингапур 5,076,700 30 јуни, 2010 0,074% Statistics Singapore Архивирано 21 февруари 2009 г.
116  Норвешка 5.615.000 јануари 18, 2022 0,071% Official Norwegian Population clock
117  ОАР 4,707,000 2010 0,068% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
118  Костарика 4,640,000 2010 0,067% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
119  Централноафриканска Република 4,506,000 2010 0,066% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
120  Ирска 4,470,700 април, 2010 0,065% Irish Central Statistics Office estimate 2010
121  Грузија 4,436,000 1 јануари, 2010 0,065% National Statistics Office of Georgia
122  Хрватска 4,435,056 1 јануари, 2009 0,064% Eurostat estimate
123  Нов Зеланд 5.068.500 јануари 18, 2022 0,064% Official New Zealand Population clock
124  Либан 4,255,000 2010 0,062% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
125  Либерија 4,102,000 2010 0,06% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
126  Порторико 3,998,000 2010 0,058% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
127 Палестински автономни територии 3,935,249 0,055% Palestinian Central Bureau of Statistics Архивирано 13 ноември 2010 г.
128  Босна и Херцеговина 3,760,000 2010 0,055% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
129  Република Конго 3,759,000 2010 0,055% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
130  Молдавија 3,563,800 1 јануари, 2010 0,052% National Bureau of Statistics of Moldova
131  Уругвај 3,372,000 2010 0,049% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
132  Мавританија 3,366,000 2010 0,049% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
133  Литванија 3,329,227 1 јануари, 2010 0,048% Eurostat estimate
134  Панама 3,322,576 16 мај, 2010 0,048% Official INEC preliminary 2010 census result
135  Ерменија 3,238,000 1 јануари, 2009 0,047% National Statistical Service of Armenia
136  Албанија 3,195,000 1 јануари, 2010 0,046% Institute of Statistics INSTAT Albania
137  Кувајт 3,051,000 2010 0,044% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
138  Оман 2,905,000 2010 0,042% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
139  Монголија 3.332.500 јануари 18, 2022 0,04% Official Mongolian population clock
140  Јамајка 2,730,000 2010 0,04% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
141  Латвија 2,236,300 1 октомври, 2010 0,033% Official Statistics of Latvia Архивирано 10 февруари 2008 г.
142  Намибија 2,212,000 2010 0,032% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 7 јануари 2010 г.
143  Лесото 2,084,000 2010 0,03% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
144  Македонија 2,069,172 31 декември, 2014 0.028% Eurostat estimate
145  Словенија 2,056,775 јануари 18, 2022 0,03% Official Slovenian population clock
146  Боцвана 1,978,000 2010 0,029% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
147  Гамбија 1,751,000 2010 0,025% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
148  Катар 1,696,563 20 април, 2010 0,025 Preliminary 2010 Census Results
149  Гвинеја-Бисао 1,647,000 2010 0,024% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
150  Габон 1,501,000 2010 0,022% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
151  Тринидад и Тобаго 1,344,000 2010 0,02% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
152  Естонија 1,340,127 1 јануари, 2010 0,019% [2] Архивирано 23 ноември 2012 г.
153  Маврициус 1,297,000 2010 0,019% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
154  Есватини 1,202,000 2010 0,017% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
155 Источен Тимор 1,171,000 2010 0,017% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
156  Џибути 879,000 2010 0,013% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
157  Фиџи 854,000 2010 0,012% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
158  Бахреин 807,000 2010 0,012% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
159  Кипар 801,851 1 јануари, 2010 0,012% Eurostat estimate
160  Гвајана 761,000 2010 0,011% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
161  Бутан 708,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
162  Екваторска Гвинеја [3] 693,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
163  Комори 691,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
164  Црна Гора 626,000 2010 0,009% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
165  Макао 542,200 31 декември, 2009 0,008% Macau Statistics and Census Service
166  Соломони 536,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
167  Западна Сахара 530,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
168  Суринам 524,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
169  Зелен ’Рт 513,000 2010 0,007% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
170  Луксембург 502,207 1 јануари, 2010 0,007% Eurostat estimate
171  Малта 416,333 1 јануари, 2010 0,006% Eurostat estimate
172  Брунеј 407,000 2010 0,006% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
173  Бахами 346,000 2010 0,005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
174  Белиз 322,100 30 јуни, 2008 0,005% Statistical Institute of Belize Архивирано 13 ноември 2009 г.
175  Исланд 318,006 1 јули, 2010 0,005% Statistics Iceland
176 Малдиви 314,000 2010 0,005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
177  Барбадос 257,000 2010 0,004% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
178  Вануату 246,000 2010 0,004% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
179  Холандски Антили 201,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
180  Гуам 180,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
181  Самоа 179,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
182  Света Луција 174,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
183  Сао Томе и Принсипе 165,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
184  СД Микронезија 111,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
185 Американски Девствени Острови 109,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
186  Свети Винцент и Гренадини 109,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
187  Аруба 107,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
188  Гренада 104,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
189  Тонга 104,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
190  Кирибати 100,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
191  Џерси 90,050 средина на 2007 0,001% UN estimate: Series A, Table 2
192  Антигва и Барбуда 89,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
193  Северни Маријански Острови 88,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
194  Сејшели 85,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
195  Андора 84,082 31 декември, 2009 0,001% [3] Архивирано 21 февруари 2011 г.
196  Ман 80,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
197  Американска Самоа 69,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
198 Доминика 67,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
199 Бермуди 65,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
200  Маршалски Острови 63,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
201  Гернзи 61,811 1 март, 2007 0,001% UN estimate: Series A, Table 2
202  Гренланд 57,000 2010 0,001}% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
203 Кајмански острви 57,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
204  Свети Китс и Невис 52,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
205  Фарски Острови 48 917 1 август, 2010 0,001% Official statistics of the Faroe Islands
206  Лихтенштајн 35,904 31 декември, 2009 0,0005% [4] Архивирано 27 септември 2011 г.
207  Монако 33,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
208 Туркс и Кајкос (острви) 33,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
209  Сан Марино 31,794 30 јуни, 2010 0,0005% San Marino's monthly official estimate Архивирано 21 јануари 2012 г.
210  Гибралтар 31,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010 Архивирано 11 мај 2011 г.
211 Британски Девствени Острови 23,000 0,0003% Проценка на ООН
212  Кукови Острови 20,000 0,0003% Проценка на ООН
213  Палау 20,000 0,0003% Проценка на ООН
214 Ангвила 15,000 0,0002% Проценка на ООН
215  Тувалу 10,000 0,0001% Проценка на ООН
216  Науру 10,000 0,0001% Проценка на ООН
217 Монтсерат 5,900 0,0001% Проценка на ООН
218 св.Елена 4,500 0,0001% Проценка на ООН
219  Фолкландски Острови 3,000 0.00005% Проценка на ООН
220  Ниуе 1,500 0.00003% Проценка на ООН
221  Токелау 1,200 0.00003% Проценка на ООН
222  Ватикан 800 0.00002% Проценка на ООН
223  Питкерн 50 0.000001% Проценка на ООН

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.census.gov/ipc/www/popclockworld.html
  2. For the Conapo estimates, check under Republica Mexicana and press "Ver" for statistics.
  3. A 2003 U.S State Department report states the following: "Although the 2002 census estimated the population at 1,015,000, credible estimates put the number at closer to 500,000. The opposition claimed that the Government inflated the census in anticipation of the December presidential election." (...) "Opposition leaders charged earlier in the year that census results showing a twofold population increase were flawed and that numbers were inflated to perpetuate election fraud." [1] The official census figures are available here.