Петар II Караѓорѓевиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Петар II Караѓорѓевиќ
Крал на Југославија
На престол9 октомври 1934 - 29 ноември 1945
ПретходникАлександар I
РегентПавле Караѓорѓевиќ (1934–1941)
СопружникАлександара Караѓорѓевиќ
ДецаАлександар II Караѓорѓевиќ
ДинастијаДинастија Караѓорѓевиќ
ТаткоАлександар I
МајкаМарија Караѓорѓевиќ

Петар II Караѓорѓевиќ (6 септември 1923- 3 ноември 1970) бил последниот крал на Југославија. Петар е син на крал Александар I Караѓорѓевиќ и кралицата Марија Караѓорѓевиќ. По атентатот на неговиот татко Александар I Караѓорѓевиќ во Марсеј, Петар беше малолетен па наместо него власта ја презеде намесништво на чело со неговиот стрико Павле Караѓорѓевиќ. После државниот удар врз Павле Караѓорѓевиќ, Петар е прогласен за полнолетен и тој станува крал на Југославија. Петар беше крал на Југославија само 19 дена односно до 9 ноември. После укинувањето на монархијата Петар заминува во егзил. Петар бил во егзил во Грција, Ерусалим, Египет, Лондон а последните години ги поминува во Соединетите Американски Држави каде и умира одвоен од семејството.

Лоза[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Александар Караѓорѓевиќ
 
 
 
 
 
 
 
Петар I Караѓорѓевиќ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Персида Ненадовиќ
 
 
 
 
 
 
 
Александар Караѓорѓевиќ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Никола I Петровиќ
 
 
 
 
 
 
 
Зорка Караѓорѓевиќ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Милена Вукотиќ
 
 
 
 
 
 
 
Петар II Караѓорѓевиќ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Леополд од Хоенцолерн
 
 
 
 
 
 
 
Фердинанд Романски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Инфанта Антонија
 
 
 
 
 
 
 
Марија Караѓорѓевиќ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Алфред од Саксонија, Кобург и Гота
 
 
 
 
 
 
 
Марија од Единбург
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Марија Александровна
 
 
 
 
 
 

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Petar. A King's Heritage; The Memoirs of King Peter II of Yugoslavia. London: Cassell, 1955.