Русински јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Русински
Русинська
Застапен во Украина Закарпатска Област (Украина)
Словачка источна Словачка
Полска јужна Полска
Унгарија Унгарија
Романија северна Романија
Flag of Serbia.svg Војводина (Србија)
Говорници

околу 600 000

Население според попис: 60 000  
Јазично семејство
Статус
Службен во Flag of Serbia.svg Војводина (Србија)
Украина Закарпатска Област (Украина)
Јазични кодови
ISO 639-2 sla
ISO 639-3 rue
{{{mapalt}}}

Русински јазик (русинська мова) — источнословенски јазик во иста група со рускиот, белорускиот и украинскиот јазик и со кои споделува заеднички лингвистички карактеристики. Голем број на лингвисти се во дилема за тоа дали русинскиот јазик е посебен јазик или е дел односно дијалект на украинскиот.

Русински е зборуван во Закарпатска Област во Украина, во североисточна Словачка, југоисточна Полска (каде што и често е нарекуван како łemkowski или 'Lemko' поради нивниот карактеристичен збор lem/лєм што значи само) и во Унгарија каде што јазикот е наречен Рутен. Панонскиот русински јазик во Србија се смета како дел од русинскиот јазик, иако некои лингвисти го сметаат како дел од западнословенската група на јазици. Во Украина се смета за дијалект на украинскиот бидејќи е многу сличен со украинскиот дијалект хутсул, иако луѓето што го зборат се сметаат за посебен народ со посебен јазик.

Азбука[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Русинска азбука.
Азбука на русински јазик
Големи Мали Име Транслитерација. Изговор Забелешки
А а a a /a/
Б б бы b /b/
В в вы v /v/
Г г гы h /ɦ/
Ґ ґ ґы g /g/
Д д ды d /d/
Е е e e /je/
Є є є je /je/
Ё ё ё jo /ʏ/ не е присутна во Панонскорусински јазик
Ж ж жы ž /ʒ/
З з зы z /z/
И и и y /ɪ/
І і i i /i/ не е присутна во Панонскорусински јазик
Ы ы ы y /ɨ/ не е присутна во Панонскорусински јазик
Ї ї ї ji /ji/
Й й йы j /j/
К к кы k /k/
Л л лы l /l/
М м мы m /m/
Н н ны n /n/
О о o o /o/
П п пы p /p/
Р р ры r /r/
С с сы s /s/
Т т ты t /t/
У у у u /u/
Ф ф фы f /f/
Х х хы x, ch /x/
Ц ц цы c /ts/
Ч ч чы č /ʧ/
Ш ш шы š /ʃ/
Щ щ щы šč /ʃʧ/
Ѣ ѣ їть /ji/,/i/ се користела пред Втора светска војна
Ю ю ю ju /ju/
Я я я ja /ja/
Ь ь мнягкый знак (ірь) /ʲ/
Ъ ъ твердый знак (ір) не е присутна во Панонскорусински јазик


Википедија
Издание на Википедија — слободната енциклопедија на русински јазик