Й

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кирилична буква Й
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Й — буква на кириличната азбука. Направена од кириличната буква И со додавање на црта над неа. Буквата е единаесетта во руската азбука, каде се нарекува „кратко и“ (руски: и краткое). Исто така буквата се уботребува во бугарскиот јазик и е десетта буква во бугарската азбука, а ја има и во украинската азбука каде што е четиринаесетта буква и е наречена „јот“ (украински: йот). Буквата има звучна вредност /j/ исто како македонската буква J.

Кодна позиција[уреди | уреди извор]

Кодирање на карактер Големина Децинал Хексадецимал Октал Бинар
Уникод Голема 1049 0419 002031 0000010000011001
Мала 1081 0439 002071 0000010000111001
ISO 8859-5 Голема 185 b9 271 0010111001
Мала 217 d9 331 0011011001
KOI 8 Голема 234 ea 352 0011101010
Мала 202 ca 312 0011001010
Windows 1251 Голема 201 c9 311 0011001001
Мала 233 e9 351 0011101001