Ѻ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кирилична буква Он широко
Cyrillic letter Round Omega.png
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Округла омега (глаголица: Glagolitic ot.svg) е збунително уникодно име за буквата Он широко (Ѻ, ѻ), варијатна на регуларната кирилична буква „Он“ (О, о). Он широко го наоѓаме во црквенословенското писмо како правата буква на коренот од зборот: на прва позиција (ѻгнь, ѻтрокъ), по приставка (праѻтецъ), и кај повеќеосновски зборови (ѻбоюдуѻстрый). Исто така се среќава и кај 2 географски поими (iѻрданъ—реката Јордан, iѻппiа—градот Јафа) и од нив изведените зборови, и како нумерички знак за бројот 70 (додека омега означува 800).