Ԛ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Q (Ԛ ԛ; ракописно: Ԛ ԛ) — буква од кирилицата. Обликот се заснова на латионската букава Q (Q q). Во зависност од фонтот, обликот на големата буква може да наликува на превртено кириличната буква Р.

Q се користи во азбуката на курдскиот јазик и старата азбука на апхаскиот јазик. Во двата јазици ја претставува безвучната ресична избувна согласка /q/.

Оваа буква се појавува во статиите и записите во весниците како што е изданието на Кӧрдо од 1955 година.

Сметачки кодиви[уреди | уреди извор]

Знак Ԛ ԛ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА Q КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА Q
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1306 U+051A 1307 U+051B
UTF-8 212 154 D4 9A 212 155 D4 9B
Бројчена ознака Ԛ Ԛ ԛ ԛ

Поврзано[уреди | уреди извор]

Други кирилични букви кои се користат за запишување на /q/:

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Everson, Michael; и др. (2007-03-21). „Proposal to encode additional Cyrillic characters in the BMP of the UCS“ (pdf). Посетено на 2011-04-29.