Апхаски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Апхаски јазик
Аҧсуа 
Изговор: апсуа
Зборуван во: Грузија 
Регион: Апхазија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Апхаски јазик
 
Писмо: Апхаска азбука 
Статус
Службен во: Апхазија
Регулиран од: нема
Јазични кодови
ISO 639-1: ab
ISO 639-2: abk
ISO 639-3: abk

Апхаскиот јазик е северозападен кавкаски јазик зборуван од Апхазијците. Јазикот го говорат над 200.000 луѓе во Апхазија, Грузија.

Поделен на три главни дијалекти, и тоа:

  • Абзиуа, Абжьыуа,
  • Бзиб бзыҧ
  • Саѕ

Стандардниот апхаски јазик се заснова на дијалектот абзиуа.