Ҕ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ҕҕ
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Ҕ е кирилична буква која ја користат несловенските сахаски јазик и апхаски јазик. Буквата потекнува од кириличната буква Г со одредени модификации.

Употреба и историја[уреди | уреди извор]

Буквата има звучна вредност /ɤ/ во сахаскиот и апхаскиот. Буквата била создадена во 1844 од Андреас Хоган Шегрен за осетскиот јазик, .[1]

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак Ҕ ҕ
Уникоден назив CYRILLIC CAPITAL LETTER
GHE WITH MIDDLE HOOK
CYRILLIC SMALL LETTER
GHE WITH MIDDLE HOOK
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1172 U+0494 1173 U+0495
UTF-8 210 148 D2 94 210 149 D2 95
Бројчена ознака Ҕ Ҕ ҕ ҕ

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]