Ӑ (кирилица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ӑӑ
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Ӑкирилична буква која ја користи несловенскиот чувашки јазик. Буквата потекнува од кириличната буква А со цртичка над неа. При транскрипција буквата се бележи со латинската буква Ă што имаат иста форма.

Употреба[уреди | уреди извор]

Буквата се користи во чувашкиот јазик за гласот [ɒ]. Гласот се среќава акцентиран само во првиот слог на повеќесложните зборови.

Корирање[уреди | уреди извор]

Знак Ӑ ӑ
Уникоден назив CYRILLIC CAPITAL LETTER
A WITH BREVE
CYRILLIC SMALL LETTER
A WITH BREVE
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1232 U+04D0 1233 U+04D1
UTF-8 211 144 D3 90 211 145 D3 91
Бројчена ознака Ӑ Ӑ ӑ ӑ

Поврзано[уреди | уреди извор]