Прејди на содржината

В (кирилица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вв
Бројна вредност:2
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Буквата В (кирилица: , глаголица: ) е третата буква во старата кирилица и во скоро сите кирилски азбуки. Според МФА, буквата има вредност /v/ и е иста по форма со латинската буква B, но со различна вредност. Буквата е развиена од грчката буква бета и имаат ист изговор со бројчена вредност 2. Во старословенскиот јазик буквата се нарекувала вѣды или веди што во превод значи знае.[1] Кирилската буква В има иста вердност, име и значење со глаголската буква . Буквата се користи во сите кирилски азбуки, како на пример во македонската азбука, руската азбука, српската азбука, украинската азбука, белоруската азбука и монголската азбука.

Кодна позиција

[уреди | уреди извор]
Кодирање на карактер Големина Децимала Хексимала Октал Бинарен бројчен систем
Уникод Голема 1042 0412 002022 0000010000010010
Мала 1074 0432 002062 0000010000110010
ISO 8859-5 Голема 178 b2 262 0010110010
Мала 210 d2 322 0011010010
KOI 8 Голема 247 f7 367 0011110111
Мала 215 d7 327 0011010111
Windows 1251 Голема 194 c2 302 0011000010
Мала 226 e2 342 0011100010
  1. Старословенски јазик, Радмила Угринова - Скаловска, Скопје.

Поврзано

[уреди | уреди извор]


Македонска азбука
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и Ј ј К к Л л Љ љ
М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ
Ш ш