Прејди на содржината

Е (кирилица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кирилична буква E
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
[[Ҁ|]] [[Ѻ|]] [[Ѹ|]] [[Ѡ|]] [[Ѿ|]] [[Ѣ|]] [[Ꙗ|]] [[Ѥ|]]
[[Јус|]] [[Јус|]] [[Јус|]] [[Јус|]] [[Ѯ|]] [[Ѱ|]] [[Ѳ|]] [[Ижица|]]
[[Ижица|]]

Е (кирилица: , глаголица: ) — седмата буква од македонската азбука и од српската азбука. Буквата исто така се користи и во бугарскиот јазик, и украинскиот јазик. Во рускиот и белорускиот јазик буквата име вредност је . Буквата по форма е иста со латиничната буква E.

Во македонскиот јазик постои и варијанта „ѐ“ која се користи при појаснување на значењето на истолики зборови (пр. не нѐ видоа),

Македонска азбука
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и Ј ј К к Л л Љ љ
М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ
Ш ш