Ђ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кирилична буква Ђ
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ

Ђ — шестата буква во српската азбука и има звучна вредост /ʥ/. Буквата во српскиот јазик била воведена од Вук Караџиќ од старословенската буква ћ. Звучната вредност на буквата е слична со македонската звучна вредност на буквата Ѓ и се многу слични. Разликата помеѓу двете букви е во тоа што македонската буква ѓ има помека звучна вредност. При транскрипција, буквата Ђ се пишува како Đ đ. Гласот потекнува од кириличната ћ или глаголската Glagolitic djerv.svg.

Кодна позиција[уреди | уреди извор]

Кодирање на карактер Големина Децимала Хексадецимала Октал Бинарен бројчен систем
Уникод Голема 1026 0402 002002 0000010000000010
Мала 1106 0452 002122 0000010001010010
ISO 8859-5 Голема 162 a2 242 0010100010
Мала 242 f2 362 0011110010
Windows 1251 Голема 128 80 200 0010000000
Мала 144 90 220 0010010000