Ә (кирилица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Әә
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Буквата Ә или „кирилична шва“ е кирилична буква, која ја користат несловенските апхаскиот, башкирскиот, дунганскиот, калмичкиот, курдскиот и татарскиот јазик. Буквата ја користеле и азербејџанскиот и туркменскиот пред воведувањето на латиницата за овие јазици.

Вредност[уреди | уреди извор]

Во азербејџанскиот (порано), башкирскиот, калмичкиот, казашкиот и татарскиот оваа буква се користела за гласот /æ/. Често се романизирала со /ä/.

Во дунганскиот јазик оваа буква го означува гласот /ɤ/.

Во курдскиот јазик буквата го претставува темниот глас /ə/.

Во апхаскиот, буквата се користи за лабијализација на претходната согласка, /ʷ/. Диграфите со оваа буква се сметаат за посебни букви во апхаската азбука.

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак Ә ә
Уникоден назив CYRILLIC CAPITAL LETTER SCHWA CYRILLIC SMALL LETTER SCHWA
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1240 U+04D8 1241 U+04D9
UTF-8 211 152 D3 98 211 153 D3 99
Бројчена ознака Ә Ә ә ә

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Ager, Simon. „Omniglot“. Посетено на 15 мај 2006.

Поврзано[уреди | уреди извор]