Ӽ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ӽ (Ӽ ӽ; ракописно: Ӽ ӽ) — буква од кирилицата.[1] Во Уникод, оваа буква се нарекува „Х со ченгелче“.[1] Обликот е добиен од кириличната буква Х (Х х Х х) со додавање на ченгелче на десната нога.

Х со ченгелче се користи во азбуките на ителменскиот и нивскиот јазик, каде ја претставува безвучната ресична струјна согласка /χ/. Буквата Ҳ (Ҳ ҳ Ҳ ҳ) понекогаш се користи за овој звук поради подобрата фонтовска поддршка.

Сметачки кодови[уреди | уреди извор]

Знак Ӽ ӽ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА
Ӽ
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
Ӽ
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1276 U+04FC 1277 U+04FD
UTF-8 211 188 D3 BC 211 189 D3 BD
Бројчена ознака Ӽ Ӽ ӽ ӽ

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Cyrillic: Range: 0400–04FF“ (PDF). The Unicode Standard, Version 6.0. 2010. стр. 43. Посетено на 2011-05-17.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]