Ж

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кирилична буква Ж
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ
Ђ Е Ѐ Ё Є Ж З
Ѕ И Ѝ І Ї Й Ј
К Л Љ М Н Њ О
П Р С Т Ќ Ћ У
Ў Ф Х Ц Ч Џ Ш
Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ
Ѥ Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ
Ѳ Ѵ Ѷ
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ
Ӻ Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ
Җ Ӝ Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ
Ԇ Ӣ Ҋ Ӥ Қ Ӄ Ҡ
Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ Ӆ Ԓ Ԡ
Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң Ӈ Ҥ
Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ Ԥ
Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ
Ӿ Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ
Ҹ Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ
Ԙ Ԝ Ӏ


Буквата Ж (кирилица: ж, глаголица: Glagolitic zhivete.svg) е осмата буква од македонската азбука и српската азбука. Буквата има звучна вредност /ʒ/ и исто така ја има во сите други кирилични азбуки. Исто така во несловенските кирилични азбуки, буквата има звучна вредност /ʒ/, /ʐ/, или /dʒ/. Старото име на буквата е живете и немала нумеричка вредност. Потеклото на буквата не е познато за сигурно, нема слична буква со неа во ниту една друга азбука освен во глаголицата. Симболот во глаголицата за буквата ж е слична со денешната буква ж.

Кодна позиција[уреди | уреди извор]

Кодирање на карактер Големина Децимала Хексадецимала Октал Бинарен нумерички систем
Unicode Голема 1046 0416 002026 0000010000010110
[Мала 1078 0436 002066 0000010000110110
ISO 8859-5 Голема 182 b6 266 0010110110
Мала 214 d6 326 0011010110
KOI 8 Голема 246 f6 366 0011110110
Мала 214 d6 326 0011010110
Windows 1251 Голема 198 c6 306 0011000110
Мала 230 e6 346 0011100110


Македонска азбука
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и Ј ј К к Л л Љ љ
М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ
Ш ш