Прејди на содржината

Ѳ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кирилична буква Фита
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Фита (кирилица: , глаголица: ) — буква од старословенското писмо, дериват од грчката буква Тета (ð по МФА). Еквивалентна е на староанглиските букви þ и ð. Главно се употребувала за лични именки од грчко потекло, изворно означувајќи ја звучната забна струјна согласка. На руски имињата со вакво потекло се читале со почетна буква „Ф“ (пр. Фёдор) и затоа буквата била исфрлена во 1918. Кај другите словенски јазици пак, фита се читала како „Т“ и затоа била заменета со таа буква (пр. Тодор).

Фита не треба да се меша со буквата (Ө, ө) која е слична по изглед, и денес се користи во казахскиот, тувинскиот и монголскиот јазик.