Ӓ (кирилица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ӓӓ
Кирилица
Словенски букви
А Б В Г Ґ Д Ѓ Ђ
Е Ѐ Ё Є Ж З Ѕ И
Ѝ І Ї Й Ј К Л Љ
М Н Њ О П Р С Т
Ќ Ћ У Ў Ф Х Ц Ч
Џ Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю
Я
Несловенски букви
Ӑ Ӓ Ә Ӛ Ӕ Ғ Ҕ Ӻ
Ӷ Ԁ Ԃ Ӗ Ӂ Җ Ӝ
Ԅ Ҙ Ӟ Ԑ Ӡ Ԇ Ӣ Ҋ
Ӥ Қ Ӄ Ҡ Ҟ Ҝ Ԟ Ԛ
Ӆ Ԓ Ԡ Ԉ Ԕ Ӎ Ӊ Ң
Ӈ Ҥ Ԣ Ԋ Ӧ Ө Ӫ Ҩ
Ԥ Ҧ Ҏ Ԗ Ҫ Ԍ Ҭ Ԏ
Ӯ Ӱ Ӳ Ү Ұ Ҳ Ӽ Ӿ
Һ Ԧ Ҵ Ҷ Ӵ Ӌ Ҹ
Ҽ Ҿ Ӹ Ҍ Ӭ Ԙ Ԝ Ӏ
Словенски букви
вон употреба
Ҁ Ѻ Ѹ Ѡ Ѿ Ѣ Ѥ
Ѧ Ѫ Ѩ Ѭ Ѯ Ѱ Ѳ Ѵ
Ѷ

Буквата Ӓ е кириличната буква која ја користат несловенски јазици. Буквата ја користат следниве јазици: хантиски јазик килдинсколапонски јазик и мариски јазик. Буквата потекнува од кириличната буква А со додавање на две точки. Буквата се користела порани и во гагаускиот јазик.

Употреба[уреди | уреди извор]

Во марискиот и гагаускиот оваа буква се користи за гласот /æ/.

Во килдинсколапонскиот оваа буква се користи за гласот /a/ по палатализација, веларна насализација или алвеоларно допирање.

Во хантискиот, буквата се користи за гласот /ɐ/.

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак Ӓ ӓ
Уникоден назив CYRILLIC CAPITAL LETTER
A WITH DIAERESIS
CYRILLIC SMALL LETTER
A WITH DIAERESIS
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1234 U+04D2 1235 U+04D3
UTF-8 211 146 D3 92 211 147 D3 93
Бројчена ознака Ӓ Ӓ ӓ ӓ

Поврзано[уреди | уреди извор]