Ԑ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Превртено З (Ԑ ԑ; ракописно: Ԑ ԑ) — буква од кириличното писмо. Се запишува како кириличната буква З (З з З з). Наликува на латинската буква епсилон (Ɛ ɛ) и на грчката буква епсилон (Ε ε), и исто така како и рачно напишаниот облик на латинската буква E и кириличната буква Е, но има сосема поинакво потекло. Превртеното З било додадено на стандардот Уникод 5.0, но не е во употреба во повеќето кирилични фонтови.

Превртеното З се користи кај Енецкиот и Хантискиот јазик.[1]

Сметачки кодови[уреди | уреди извор]

Знак Ԑ ԑ
Уникоден назив КИРИЛИЧНА ГОЛЕМА БУКВА
ПРЕВРТЕНО З
КИРИЛИЧНА МАЛА БУКВА
ПРЕВРТЕНО З
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1296 U+0510 1297 U+0511
UTF-8 212 144 D4 90 212 145 D4 91
Бројчена ознака Ԑ Ԑ ԑ ԑ

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. „Cyrillic Supplement“. The Unicode Consortium.