Прејди на содржината

Караимски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Караимски јазик
къарай тили 
Изговор: карај тили
Зборуван во: Крим Литванија Полска 
Регион: Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Караимски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tut
ISO 639-3: id=kdr kdr

Караимски јазиктуркиски јазик со големо хебрејско влијание на сличен начин како со јидиш и ладино. Се зборува од кримските Караими — етнички еврејски староседелци на Крим, Литванија, Полска и западна Украина. Има малку активни говорници. Поделен е на три дијалекти: кримски, тракајско-вилнушки и лутско-халички.