Русинска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Русинска азбука или карпатскорусинска и панонскорусинска азбука, е кирилична азбука која се користи за запишување на русинскиот јазик и панонскорусински јазик.

Азбука[уреди | уреди извор]

Во следната табела е наведена русинската азбука со белешки за буквите кои не се користат за панонскиот русински јазик. Тие што немаат белешки се користат во двата јазика.

голема буква мала буква име транслитерација МФА белешки
А а a a /a/
Б б бы b /b/
В в вы v /v/
Г г гы h /ɦ/
Ґ ґ ґы g /ɡ/
Д д ды d /d/
Е е e e /e/
Є є є je /je/
Ё ё ё jo /jo/ само во русински јазик
Ж ж жы ž /ʒ/
З з зы z /z/
И и и y /ɪ/
І і i i /i/ само во русински јазик
Ы ы ы y /ɨ/
Ї ї ї ji /ji/
Й й йы j /j/
К к кы k /k/
Л л лы l /l/
М м мы m /m/
Н н ны n /n/
О о o o /o/
П п пы p /p/
Р р ры r /r/
С с сы s /s/
Т т ты t /t/
У у у u /u/
Ф ф фы f /f/
Х х хы x, ch /x/
Ц ц цы c /ts/
Ч ч чы č /t͡ʃ/
Ш ш шы š /ʃ/
Щ щ щы šč /ʃt͡ʃ/
Ѣ ѣ їть /ji/, /i/ се користела пред Втората светска војна
Ю ю ю ju /ju/
Я я я ja /ja/
Ь ь мнягкый знак (ірь) /ʲ/ се користи за палатизација на претходната согласка
Ъ ъ твердый знак (ір) само во русински јазик

Поврзано[уреди | уреди извор]