Словински јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Словински јазик
Słowińskô mòwa
Застапен воПолска
ПодрачјеПомеранија
Говорнициистребен  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2sla
ISO 639-3

Словински јазик — изумрен дијалект на поморскиот јазик, се зборувал помеѓу езерата Гардно и Лебско во Поморје (Померанија). Словинскиот јазик исчезнал од секојдневна употреба и постепено се заменувал со германскиот јазик во почетокот на XX век. Како и да е, поедини зборови успеале да опстанат сѐ до после Втората светска војна.

Словински бил сроден со кашупскиот и може да се смета за посебен дијалект. Спорно е тоа дали словински јазик го користел тоа име што го дал рускиот научник Александар Хилфердинг.