Рутенски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рутенски јазик
руський языкъ
Изговор/rus(s)kij jazykŭ/
Застапен воПолско-литванска Државна Заедница, јазик на администрацијата на Големото Војводство Литванија сѐ до 1699 година)
Изумренсе развил во белоруски, украински и русински јазик
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3

Рутенски јазик бил историски јазик од групата на источнословенски јазици што се зборувал во Големо војводство Литванија и подоцна во источните територии на Полско-литванската Државна Заедница. Научниците не се согласуваат за тоа дали рутенскиот јазик бил посебен јазик или дијалект на староисточниот словенски јазик, но е договорено дека рутенскиот јазик бил близок генетски јазик до него. Староисточниот словенски јазик бил сличен јазик со Киевскиорускиот во 10 до 13 век. Овој јазик е претходник на денешните белоруски јазик и украински јазик.

Biblia Ruska.jpg
  Рутенијци и рутенски јазик, 1868
Rusyn language grammar 1914.png

Надворешни врски[уреди | уреди извор]