Прејди на содржината

Јужна Србија (1919–1922)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Покраини на Кралството Срби, Хрвати и Словенци (1920-1922).

Јужна Србија била провинција (покраина) на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците која постоела помеѓу 1919 и 1922 година. Ги опфатила модерните територии на Санџак (делови од Србија и Црна Гора), Косово и Северна Македонија. Терминот „Стара Србија“, историски се користел во српската политика, литература и наука за териториите на покраината. Терминот продолжи да се користи за Вардарска Бановина и Зета Бановина по нејзиното распаѓање.

Историја

[уреди | уреди извор]

Покраината е основана во 1919 година, по создавањето на Југославија на 1 декември 1918 година. Србија во голема мера ги проширила своите граници за време на Балканските војни . Покраината била распадната во 1922 година и нејзините територии биле реорганизирани во Вардарска бановина и Зетска Бановина. Терминот тогаш колоквијално се користел за тие територии.[1]

Економија

[уреди | уреди извор]
10 акции во сребро издадена од Земјоделската банка на Јужна Србија за Македонија, Кралство Југославија.

Покраината Јужна Србија, како претежно планински регион, имала поволни услови за развој на сточарството како што е илустрирано со статистиката за зголемување на бројот на добиток.[2] Бројот на добиток надмина 13% од вкупниот број на цела Југославија.[2] Обновувањето на сточарството, кое било уништено во воените години, била примарна цел на Министерството за економија.[2]

Демографија

[уреди | уреди извор]

Во 1921 година, покраината имала 1,7 милиони жители.[3] По Првата светска војна во Вардарска Македонија и таканаречените западни предели, локалното македонско население не било признаено како посебна заедница и станало предмет на државната политика на Србизација .[4][5][6]

  1. Čedomir Popov (2000). Istorija srpske državnosti: Srbija u Jugoslaviji. Srpska akademija nauka i umetnosti. стр. 163. Јужна Србија, која обухвата Вардарску и Зетску бановину
  2. 2,0 2,1 2,2 Institut za noviju istoriju Srbije 2007.
  3. Stojan M. Protić (1921). Vladin predlog ustava: jedna kritika. Pantić i drug. стр. 54.
  4. Poulton, Hugh (2003). "Macedonians and Albanians as Yugoslavs". In Djokić, Dejan (ed.). Yugoslavism: Histories of a Failed Idea, 1918–1992. C. Hurst & Co. Publishers. p. 123. ISBN 9781850656630.
  5. Papavizas, George C. (2015). Claiming Macedonia: The Struggle for the Heritage, Territory and Name of the Historic Hellenic Land, 1862-2004. McFarland. pp. 92-93, ISBN 9781476610191.
  6. Horowitz, Shale (2004). „Structural Sources of Post-Communist Market Reform: Economic Structure, Political Culture, and War“. International Studies Quarterly. 48 (4): 765. doi:10.1111/j.0020-8833.2004.00324.x.