Задар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Задар (италијански: Zara, латински: Iader или Iadera) е град во јужна Хрватска, на Јадранско Море во областа Северна Далмација, со население од 82 000 жители. Апсолутното мнозинство се Хрватите со 92.77% (2001). Градот е административен центар на Задарската жупанија. Недалеку од градот се наоѓаат 4 природни резервати.

Историски податоци[уреди | уреди извор]

Венецијанскиот дипломат Јован Ѓакон, во најстарата Венецијанска хроника (која го опфаќала времето од 980 - 1008 год., т.е. од времето на Арон и на брат му Самоил), во описот за решението на венецијанскиот дож Петар Урс (980-1009) да го испрати на заточение својот син во Византија, го соопштува следното:

"По извесно време Јован, кој бил на заточение во Зара , избегал најпрво во Славинија, а потоа отишол во Италија." [1]

Тука може да се забележи дека Јован Ѓакон ја нарекол средновековната Хрватска држава со името „Славинија„.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ЛИБИ, 7. 2. стр. 348