Трогир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Светско наследство на УНЕСКО
Трогир
Trogir
Назив според описот на списокот
Поглед на Трогир
Вид културно
Критериуми ii, iv
Навод 810
Регион по УНЕСКО Европа и Северна Америка
Запис
Прогласено 1997 (21.. заседание)

Трогир (хрватски: Trogir) — град кој се наоѓа во Далмација, Хрватска. Стариот град во Трогир е вклучен во списокот на УНЕСКО. Градот бил основан од страна на грчки доселеници во 3 век п.н.е.. Во Средна Европа се смета за еден од назачуваните романо-готски град. Најзначан културен споменик во градот е Трогирската катедрала. Градот е еден од најголемите туристички центри на Хрватска.