Сињ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Панорама на градот Сињ

Сињ (хрватски: Sinj) — град којшто се наоѓа во Далмација, Хрватска. Според пописот во Хрватска во 2001 година, градот брои 25.373 жители. Местото е познато по одржувањето на настанот „Сињска алка“, витешка игра којашто уште од XVIII век се одржува секоја година за одбележување на победата на местното население против османлиската војска.