Прејди на содржината

Густав Крклец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Густав Крклец 1969 година

Густав Крклец (Удбиња во близина на Карловац, 23 јуни 1899 - Загреб, 30 октомври 1977) бил хрватски писател, преведувач од руски, чешки, словенечки и германски, прв претседател на Друштвото на хрватските книжевни преведувачи. Еден од најважните хрватски писатели на 20 век.

Животопис[уреди | уреди извор]

Густав Крклец е роден во Удбина во близина на Карловац, како прво дете во семејството Аугуста и Хермен Крклец.[1] Детството го поминал во Марушевац, во Хрватското Загорје, што оставило траен белег во неговиот поетски опус. Гимназија учел во Вараждин, Загреб и Сушак и студирал филозофија во Загреб.

Втората светска војна започнала додека бил во Белград, каде што го доживеал бомбардирањето на градот, а потоа се преселил во Земун во септември 1941 година. Во Земун работел како државен службеник и соработувал со граничната гарда до бомбардирањето на Земун во март 1944 година. Бил претседател на Земунскиот веслачки клуб.[2] Потоа, накратко се преселил со својата сопруга Мирјана во Сланкамен, а крајот на војната го дочекал во Самобор. Во септември 1945 година, неговата сопруга дошла во Загреб, а оттогаш Крклец живеел и работел во Загреб до неговата смрт на 30 октомври 1977 година.

Литературна креативност[уреди | уреди извор]

Најважниот дел од книжевната работа на Крклец се состои од стихови. Неговата антолошка поезија со концизен, непосреден и јасен израз изразува ведрина и радост и метафизичка вознемиреност. Тој, исто така, пишувал есеи, критики, патувања, пилоти и афоризми. Преведувал многу, најмногу од руски, германски, но исто така словенечки и чешки. Крклец се соочил и со таканаречена секојдневна критика. Од неговите преводи особено се истакнуваат преводите на Пушкин, Прешерн и Брехт. Под псевдонимот Мартин Липњак напишал критични записи и есеи.

Дела[уреди | уреди извор]

 • Лирика, 1919 г.
 • Сребрена улица, 1921 г.
 • Бездомништво, 1921 г.
 • Нови песни, 1923 г.
 • Љубовни птици, 1926 г.
 • Патување до небо, 1928 г.
 • Сон под брезата, 1940 г.
 • Подароци за безимени, 1942 г.
 • Ранетиот галеб: Шест песни, "Хрватски орач", Загреб, 1942 година (соавтори Фрањо Алфиревиќ, Салих Алиќ, Никола Шоп, Владо Влаисалевиќ и Иво Балентовиќ)
 • Темнината на времето, 1944 г.
 • Ликови и пејзажи, 1954 г.
 • Писмата на Мартина Липњака од покраината, 1956 г.
 • Кошмар, 1960 г.
 • Телеграфски басни, 1952 г.
 • Загорскиот виновград, 1958 г.

Награди[уреди | уреди извор]

 • 1944 г.: Антунова награда.
 • 1968 г.: Награда Владимир Назор за животно дело.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Matica hrvatska: Ernest Fišer: Uz stotu godišnjicu rođenja Gustava Krkleca. Čudnovati dvostruki život Архивирано на 5 април 2012 г., preuzeto 28. jula 2012.
 2. Tko je tko u NDH: Hrvatska 1941.–1945., Minerva, Zagreb. 1997. ISBN 978-953-6377-03-9. pp. 210-211.