Белград

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Белград
Београд
Шаблон:Име
Знаменитостите во Белград
Coat of Arms Belgrade.png
([[Грб на Белград
Београд|Грб]])
Flag of Belgrade.svg
([[Знаме на Белград
Београд|Знаме]])
Општи податоци
Име Белград
Београд
Стари имиња Сингидунум
Површина 359,96 км²
Население(2007) 1.756.534
Густина 506 ж/км²
Надморска височина: 117 м
Часовен појас UTC+1 (CET)
(Летно време: UTC+2 (CEST)
Градоначалник: Синиша Мали
Веб-страница: www.beograd.rs
Местоположба
Држава:  Србија
Управен округ: Белградски округ
Географски
координати
:
44° 49′ 00′′ СГШ
20° 28′ 00′′ ИГД
БелградБеоград се наоѓа во Србија
Белград
Београд
Белград
Београд (Србија)
Ознаки на градот
Автомобилска ознака: BG
Повикувачки број: 011
Поштенски број: 11000


Белград (српски: Београд или Beograd) е главен град и најголем град во Србија. Градот се наоѓа на устието на реките Сава и Дунав во централна северна Србија, на местото каде што Панонската Низина се сретнува со Балканскиот Полуостров.[1] Населението во Белград брои над 1,2 милиони жители, додека во рамките на неговите административни граници живеат над 1,65 милиони луѓе.[2] Тоа е најголемиот град на територијата на поранешна Југославија и по бројот на жители е четврт во Југоисточна Европа, по Истанбул, Атина, и Букурешт.

Првите населби во регионот на Белград биле во предисториската Винча околу 4800 п.н.е. Градот бил населен во 3 век п.н.е. од Келтите, а по доаѓањето на Римјаните станал римска колонија во провинцијата Мезија и бил наречен Сингидунум.[3] Се смета за еден од најстарите европски градови, бидејќи неговата историја е подолга од 7000 години. Словенското име Белиград за првпат се споменува на 16 април 878 година од н.е., во една преписка помеѓу папата Јован VII и бугарскиот кнез Борис I. Белград за првпат станал главен град на Србија во 1403. Во својата многугодишна историја, бил освојуван од преку 40 војски: римски, византиски, бугарски, унгарски, отомански и тн. Бил главен град на различните форми на Југославија од 1918 до 2003, како и на државната унија на Србија и Црна Гора од 2003 до 2006.

Белград има статус на посебна територијална единица во Србија, со посебна автономна градска власт. Територијата на Белград е поделена на 17 општини, од која секоја има свој локален совет. Белград зафаќа преку 3,6% од територијата на Србија и 21% од српското население (без населението на Косово), живее во градот. Претставува економски центар на Србија и главен град на српската култура, образование и наука.

Географија[уреди | уреди извор]

Сателитска слика на Белград

Белград се наоѓа на 116,75 метри надморска височина. Историското јадро на Белград ( денешна Белградска тврдина) се наоѓа на десниот брег на реката Сава. Во состав на Белград се и Нов Белгад и Земун кои се наоѓаат на левиот брег на реката Сава, а со тоа и во Средна Европа. Градот лежи на устието на реките Дунав и Сава. Урбаната површина на градот изнесува 359,92 километри квадратни. Белград се наоѓа на раскрсницата на западната и источната европска култура.

Клима[уреди | уреди извор]

Белград има умерено континентална клима. Просечната годишна температура е 12,3°C. Најтоплиот месец е јули,со просечна температура од 21,8°C,додека пак најладен месец е јануари со просечна температура од 0,6°C. Белград во просек има околу 25 дена во годината со темепература преку 30°C. Просечната годишна количина на врнежи е 680 милиметри. Годишно Белград има околу 2.025 сончеви часа, со јули и август како најсончеви, а декември и јануари како најмрачни месеци со само 2—2,3 сончеви часа дневно.

Историја[уреди | уреди извор]

Во строгиот центар на Белград, под денешната палата Албанија за време на нејзината изградба во 1938 е пронајден скелет на неандерталец кој загинал во борба со мамут чиј скелет е исто така пронајден во близина.Ова говори дека Белград бил населен уште од праисториската доба. Подоцна на просторот на Балканскиот полуостров пред 7.000 години се развила Винчанската култура па така нејзините остатоци можат да се пронајдат и во околината на Белград кај истоимената населба. Тој простор е населен уште од 3. век п. н. е. од страна на Келтите и набрзо премунува во рацете на Римјаните и станува населба Сингидунум. За време на прогонот на христијаните кој се случил во текот на владеењето на царот Диоклецијан во Сингидунум се спомнуваат првите христијански маченици. Со поделбата на римското царство останува под контрола на Византија.

Среден век[уреди | уреди извор]

Сингидунум го освојувале многу освојувачи како на пример Хуните, Сарматите, Острогите и Аварите- пред доаѓањето на Словените во 630. година од нашата ера. Првите записи за словенското име Белград датираат од 878. година. (словенски облик Бјелград), за време на владеењето на Првото бугарско царство упатувајќи на впечатокот за тврдината составена од бел камен гледана од страна на реката и Панонската Низина. Градот останал предмет на несогласување меѓу Византиското царство, Унгарија и Бугарија наредните четири века. Градот преминува под српска власт како дел од Срем во 1284. година. Првиот српски крал кој владеел со Белград бил Стефан Драгутин (1276—1282), владетел на кралството Долен Срем (Мачва). По големите порази во Косовската битка 1389. година, српското царство започнува да се распаѓа а неговите јужни делови со голема брзина преминуваат во рацете на Турците Османлии. Сепак северот на српското царство долго време одолевал на нападите. Српскиот деспот Стефан Лазаревиќ го добил Белград од угарскиот и римскиот крал Жигмунд Луксембуршки, откако станал негов вазал. Во 1405 година Стефан Лазаревиќ го прогласил Белград за своја престолнина. Во наредниот период Белград доживеал голем подем. Повторно биле утврдени старите ѕидини на градот, заедно со замоците, а црквите и тврдините биле обновени, што му помогнало на градот да одолее на нападите на Турците дури 70 години. Во ова време Белград станал прибежиште на многу балкански народи кои бегале од осмалиската власт. Се верува дека бројот на жители во овој период достигнал и до 40.000-50.000. Турците сакале да го покорат Белград затоа што тој им претставувал главна препрека во нивните понатамошни походи кон Средна Европа. Турците го нападнале градот во 1456. година кога се одиграла познатата Опсада на Белград каде христијанската војска под водство на Сибињанин Јанко успешно го одбраниле градот од турските напади.

Белград како тема во уметноста и популарната култура[уреди | уреди извор]

Белград се јавува како тема во делата од уметноста и популарната култура, како:

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Зошто да инвестирате во Белграде?“. Град Белград. http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1299561. конс. 11 октомври 2010 г. 
 2. „Попис на население, домаќинства и имоти во Република Србија 2011“. Статистички завод на Србија, Белград. 2012. стр. 20. http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/Popis2011/Starost%20i%20pol-Age%20and%20sex.pdf. конс. 11 септември 2013 г. 
 3. „Откриј го Белград“. Град Белград. архивирано од оригиналот на 18 мај 2009. http://web.archive.org/web/20090518005044/http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=320. конс. 5 мај 2009 г. 
 4. Гордана Пешаковић, Чуварима лепоте. Београд: Логос, 2010.
 5. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 125.
 6. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 126.
 7. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 127.
 8. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 128.
 9. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 129.
 10. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 131.
 11. YouTube, FIT - Beograd (пристапено на 8.4.2017)
 12. YouTube, Block Out - Leto na Adi (пристапено на 30.8.2017)
 13. IMBd, The Policeman from the Cock's Hill (1992) (пристапено на 11.12.2017)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]