Географија на Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Географски координати :

Унгарија е држава која се наоѓа во Средна Европа.

Граници[уреди | уреди извор]

Вкупната површина на земјата изнесува 93.030 км2, и според тоа се наоѓа на 109 место по големина во светот. Земјата граничи со Австрија, Украина, Романија, Србија, Хрватска и Словенија..

Главниот град Будимпешта е најголемиот во државата со околу 2 200 000 жители.

Население[уреди | уреди извор]

Според пописот, вкупното население во Унгарија е околу 10,034,000 жители. Густината на населеноста е 109/км2 жители на квадратен километар.

Клима[уреди | уреди извор]

Околу половина од територијата на Унгарија е составена од рамница, поточно од Панонската низина. Највисоката надморска висина на Унгарија во рамницата е 183 метри.

Трансданубија е ридски предел и има мали планини. Овие се најисточните точки на Алпите на запад, Средните планини во центрот и Мешек планините на југ. Највисок врв во овој регион е Ирот ко со висина од 882 метри.

Највисоките и најголемите планини во Унгарија се Карпатите кои се наоѓаат во северна Унгарија, на словачката граница. Највисок врв е Кекеш со 1.014 метри.

Унгрија е поделена на два дела од реката Дунав. Покрај Дунав во Унгарија течат и Драва и Тиса и езерото Балатон. Климата на Унгарија е континентална.