Прејди на содржината

Географија на Андора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Андора

Андора е држава која се наоѓа во југоисточниот дел на Пиринејскиот Полуостров во југозападна Европа.

Граници[уреди | уреди извор]

Андора се граничи на север и на исток со Франција, а на запад и на југ со Шпанија.

Плоштината на Андора изнесува 468 км2, и според неа се наоѓа на 193. место во светот. Андора на север е комплетно заградена од Пиринеите. Во северозападниот дел се наоѓа врвот Кома Педроза (2.946 м), највисоката точка во замјата. Освен тој, има уште неколку врвови кои надминуваат 2.900 м. Долината на реката Валира ја отвора кон југ природната врска кон Шпанија. Сепак, најголемиот дел на Андора се наоѓа во долината на реката Ебро, која продолжува во Каталонија.

Население[уреди | уреди извор]

Андора има 70.549 жители (2005), а густината на населението изнесува 151 жит/км2. Околу 92% е градско. Андора ла Веља со околу 25.000 жители е најголемиот град во земјата. Домородното население по културата и јазикот е од каталонско потекло. Тие денес изнесуваат 29% од вкупното население на Андора. Остатокот главно го сочинуваат француски и шпански доселеници, кои добиваат дозвола за престој според еден строг систем (ограничување на бројот на доселеници на годишно ниво). Службен јазик е каталонскиот, кој се зборува од страна на 30% од вкупното население. Мнозинството зборува шпански, а околу 7% од населението го зборуваат францускиот јазик. Поради фактот што речиси сите жители во Андора се католици, доста внимателно се негува верата во културниот и социјалниот живот. Како пример за тоа се разводите, кои во Андора се забранети со закон.

Клима[уреди | уреди извор]

Годишните врнежи на метар квадратен изнесуваат околу 2.000 м. на повисоките места и околу 700 мм во котлините. Летата се обично кратки, но во котлините е доста топло.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]