Географија на Ватикан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Координати: 41°54′10″С, 12°27′9″И

Карта на Ватикан
Карта на Ватикан

Местоположба[уреди | уреди извор]

Јужна Европа, енклава на Рим, (Италија)

Површина[уреди | уреди извор]

Ватикан зафаќа вкупна површина од 0.44 км2). Сета територија е сувоземна.

Копнени граници[уреди | уреди извор]

Ватикан е опколен со копнени граници од 3.2 км со Италија.

Клима[уреди | уреди извор]

Ватикан има умерени, благи и врнежливи зими, а времето е слично и од септември до средината на мај. Летата се врели и суви (мај до септември)

Терен[уреди | уреди извор]

Ватикан е сместен на низок рид наречен Ватикански Рид (лат. Mons Vaticanus) долго пред христијанството. Името веројатно потекнува од етрурскиот јазик.

Висински екстреми[уреди | уреди извор]

Најниската точка се наоѓа на безимена локација со 19 m. Највисоката точка е исто така на безимена локација со 75 m.

Природни ресурси[уреди | уреди извор]

Оваа минијатурна држава нема никакви природни ресурси.

Искористеност на земјиштето[уреди | уреди извор]

Поради фактот што Ватикан е град-држава, 100% од земјиштето е урбано.

Природни опасности[уреди | уреди извор]

Нема.

Животна средина - тековни проблеми[уреди | уреди извор]

Нема.

Животна средина - меѓународни спогодби[уреди | уреди извор]

Учесничка во: ниедна од овие спогодби
потпишана, но нератификувана: Загадување на воздухот, Модификација на животната средина

Географија - белешка[уреди | уреди извор]

Урбана; обиколена со копно; енклава на Рим, Италија; најмала држава на светот; вон Ватикан, 13 згради во Рим Замок Гандолфо (летна резиденција на Папата) уживаат екстратериторијални права.

Поврзано: Ватикан

Наводи[уреди | уреди извор]