Прејди на содржината

Географија на Абхазија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Абхазија

Абхазија е регион во Јужен Кавказ. Таа е де факто независна република, но меѓународно е претежно признаена како дел од Грузија.

Географија

[уреди | уреди извор]

Абхазија зафаќа површина од околу 8600 километри квадратни[1] на западниот крај на Грузија, на северниот брег на Црното Море. Кавказските планини на север и североисток ја делат Абхазија од Черкезија. На исток, регионот се граничи со Сванети. На југоисток, се граничи со Самегрело; а на југ и југозапад излегува на Црното Море. Топографијата е разновидна бидејќи се движи од низините околу Црното Море до високите врвови на север.

Регионот е екстремно планински (скоро 75% од целината е класифициран како планини или подножје), а поголемиот дел од населбите во голема мера се ограничени на брегот и голем број длабоки, добро наводнети долини.[1] Планинскиот венец Голем Кавказ се протега по северната граница на регионот. Венците Гагра, Бзиб и Кодори се разгрануваат од главниот опсег на Кавказ. Највисоките врвови на Абхазија се на североисток и исток (по должината на границата со Сванети) и неколку надминуваат 4000м надморска височина. Највисоката планина е Домбаи-Улген (4046 м).

Рица езеро

Пејзажите на Абхазија варираат од крајбрежни шуми (ендемични борови шуми Пицунда во близина на Бичвинта/Пицунда) и плантажи со цитрус, до вечни снегови и глечери на север од републиката. Поради сложената топографска поставеност на Абхазија, поголемиот дел од територијата е поштеден од значително човечко одгледување и развој. Затоа, поголем дел од Абхазија (скоро 70% од територијата) и денес е покриен со шуми. Абхазија е многу позната и по големиот број на ендемични видови растенија кои се наоѓаат само на Кавказ, само во Грузија или само во Абхазија. Шумите во Абхазија порано биле позастапени но оттогаш се драстично намалени. Се состоеле од даб, бука и габер.[1] Југоисточна Абхазија, дел од Колхиската низина, сè уште е покриена со колхиски шуми (евла, габер, даб, бука) и насади со цитрус и чај.

Најдлабоката позната пештера во светот, пештерата Крубера (Вороња), се наоѓа во западните планини на Кавказ во Абхазија. Според најновите истражувања (од септември 2007 година) вертикалниот распон на овој пештерски систем е измерен дека е 2192 м помеѓу неговите највисоки и најниски истражени точки.

Опсег Гагра

Подножјето, до надморска височина од 600 м надморска височина, е покриено со листопадни шуми (има зимзелени елементи) и вклучуваат видови дрвја како даб, габер, бука и зеленика. Шумата зафаќа од 600 до 1800 м надморска височина и се состои од листопадни и иглолисни видови дрвја. Најзастапени видови се буката, смреката и елата. Зоната на мешаните шуми е дом на некои од највисоките дрвја во Европа и светот, каде што некои примероци на Нордманската Елка (особено околу езерото Рица) достигнуваат височини од над 70 м. Зоната која се протега 1800 до 2900 м надморска височина се состои или од субалпски шуми или од алпски ливади. Територија која се наоѓа над 2900 м главно е покриена со вечни снегови и глечери.

Поглед на планините Кавказ од ртот Пицунда

Поради близината на Абхазија до Црното Море, нејзината клима е многу блага, со оглед на северната географска ширина. Кавказските планини се најмногу одговорни за ублажување на климата во регионот, бидејќи ја штитат Абхазија од студените северни ветрови.

Крајбрежните области на Републиката имаат суптропска клима, каде просечната годишна температура во повеќето региони е околу 15°C. Просечните зимски (јануари) температури се движат помеѓу, додека просечните летни (јули) температури се некаде помеѓу 22-23 °C. Крајбрежната територија не доживува често силни мразови во текот на зимата.

Повисоки височини на Абхазија, над 1000 м надморска височина имаат поморска, планинска клима, со релативно студени зими и долги, топли лета. Висини над 2000 м надморска височина имаат постудени зими и пократки лета. Највисоките региони во Абхазија имаат студена клима без лето во текот на целата година.

Абхазија добива големи количини на врнежи, но е позната по својата единствена микроклима (преодна од суптропска кон планина) долж поголемиот дел од нејзиниот брег, што предизвикува пониски нивоа на влажност. Годишните врнежи долж брегот се движат од 1200 до 1400 мм.[1] Подножјето, долните венци и внатрешните клисури на Републиката имаат некаде помеѓу 1000 до 1800 мм на врнежите годишно. Некои од внатрешните клисури кои се заштитени од влажните влијанија на Црното Море добиваат најмала количина на врнежи. Високите планински региони имаат од 1700 до 3500 мм на врнежи годишно. Иако обично нема значителни снежни врнежи во крајбрежните региони, планините во Абхазија добиваат значителни количини снег. Лавините на североисток понекогаш претставуваат закана за населените места. Длабочините на снегот често надминуваат 5 м или 500 цм во некои од високите, планински области свртени кон Црното Море. Климата е блага, поради што во советско време станала популарна дестинација за одмор позната како „Грузиска ривиера“.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 . Chicago, Illinois. Отсутно или празно |title= (help)

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]