Географија на Шведска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Шведска

Шведска е кралство кое се наоѓа во Скандинавија, во Северна Европа.

Граници[уреди | уреди извор]

Вкупната површина на земјата изнесува 449 964 км2, и според тоа се наоѓа на 54 место по големина во светот. Земјата граничи со Норвешка на запад, Финска на североисток, теснеците Скагерак и Категат на југозапад, и со Балтичко Море и Ботнички Залив на исток.

Главниот град Стокхолм е најголемиот во државата со околу 1 700 000 жители.

Население[уреди | уреди извор]

Според пописот, вкупното население во Шведска е околу 8.875.053 жители. Густината на населеноста е 20 жители на квадратен километар. Шведска има релативно мала густина на население.

Клима[уреди | уреди извор]

Шведска е позната по своите големи шумски и планински предели. климата во Шведска е континентална.

Поврзано[уреди | уреди извор]