Географија на Косово

Од Википедија — слободната енциклопедија
Физичка карта на Косово

Република Косово се наоѓа во централниот дел на Балканскиот Полуостров. Се граничи со: Србија на север и исток, Црна Гора на запад, Албанија на југозапад и Македонија на југ. Зафаќа површина од 10,887 км2. Главен град, а воедно и најголем, е Приштина.

Релјеф[уреди | уреди извор]

Тврдината Новобрдо

Релјефот на Косово е составено од двете големи котлини Косово или Косовско Поле (во централниот и и источниот дел) и Метохија (во западниот дел) кои се одделени со висорамнината и регион Дреница и планината Црнолева. На запад од Метохија кон границите со Албанија и Црна Гора се издигнува планинскиот масив Проклетие со највисокиот врв Ѓаравица со 2622 метри (највисок во државата); на масивот се надоврзува планината Паштрик. На југ кон границата со Македонија се издигнува Шар Планина.

Води[уреди | уреди извор]

Водопади во близина на изворите на Бел Дрим

Реките на Косово даваат вода на три речни слива: јадранскиот, егејскиот и црноморскиот. Јадранскиот слив е претставен преку целиот речен слив на реката Бел Дрим во Метохија, црноморскиот преку реките Ибар и Биначка Морава во Косово, а егејскиот слив е претставен преку реката Лепенец која се влева во Вардар во Македонија во близината на селото Злокуќани кај Скопје. Реката Неродимка е единствената река во Косово која по пат на природна бифуркација дава вода и на егејскиот и на црноморскиот речен слив.

Население[уреди | уреди извор]

Официјален попис на населението на Косово немало уште од 1989 година кога Косово броело 1.677.000 жители, од кои Албанци биле 77,42%, Срби биле 13,22%, Муслимани (Горанци и Бошњаци) 3,70%, Роми 2,15% итн. Косово имало и најголем природен прираст на населението во поранешната СФРЈ со 25,3% (наталитет 31,8%).

Но, по косовската криза во 1999 година етничкиот состав на покраината е драстично променет, поради иселувањето на околу 200.000 Срби и друго неалбанско население. Според пописот од 2011 година, Косово има 1,733,872 жители.

Територијална поделба[уреди | уреди извор]

Територијата на Косово се состои од две поголеми региони, Косово и Метохија. Косово го зазема источниот дел од територијата, а додека Метохија се наоѓа на западна страна. Територијата на Косово административно е поделена на 7 окрузи и 24 општини. Главен град на Косово е Приштина, а воедно Приштина е и главен центар на округот Приштина.

Округ Главен град Површина
км2
Насевелние
во 2002 (ранг)
Население
на км2
Општини
Ѓаковица
Ѓаковица 1042 242.077 232
Гнилане
Гнилане
Косовска Митровица
Косовска Митровица
Пеќ
Пеќ
Приштина
Приштина
Призрен
Призрен
Урошевац
Урошевац

Спред УНМИК, како второстепени административни единици се оштините.

Општини
01. Дечани 11. Лепосавиќ 21. Призрен
02. Драгаш 12. Липљан 22. Србица
03. Ѓаковица 13. Малишево 23. Штрпце
04. Глоговац 14. Косовска Митровица 24. Штимле
05. Гнилане 15. Ново Брдо 25. Сува Река
06. Исток 16. Обилиќ 26. Урошевац
07. Качаник 17. Ораховац 27. Косовска
08. Косовска Каменица 18. Пеќ 28. Вучитрн
09. Клина 19. Подуево 29. Зубин Поток
10. Косово поле 20. Приштина 30. Звечан
Косово и Метохија

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]