Географија на Ерменија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мстоположба[уреди | уреди извор]

Ерменија е држава која се наоѓа во Западна Азија.

Граници[уреди | уреди извор]

Вкупната површина на земјата изнесува 29,800 км2, и според тоа се наоѓа на 142 место по големина во светот. Ерменија граничи на север и исток со Грузија и Азербејџан, а на југ и запад со Иран и Турција.

Главниот град Ереван е најголемиот во државата со околу 1 107 800 жители.

Население[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2008, вкупното население во Ерменија е околу 3.231.900 жители. Густината на населеноста е 101/km2 жители на квадратен километар.

Клима[уреди | уреди извор]

Поголемиот дел од територијата на Ерменија е планинска. Највисоката точка во државата е расположена на планината Арагатс, на 4095 метри надморска височина. Езерото Севан се наоѓа на 1900 метри надморска височина. Климата во Ерменија е континентална. Летата се суви и топли и траат од јуни до септември, а зимите се многу студени со изобилство од снег.