Географија на Малта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општа карта на Малта

Местоположба[уреди | уреди извор]

Малта е мала и густо населена островска држава која ја сочинува архипелаг во средината на Средоземното Море.

Граници[уреди | уреди извор]

Вкупната површина на земјата изнесува 316 км2, и според тоа се наоѓа на 184-то место по големина во светот.

Главниот град Валета е најголемиот во државата со околу 6.300 жители.

Население[уреди | уреди извор]

Според пописот, вкупното население во Малта е околу 465.000 жители. Густината на населеноста е 1.282 жит/км2.

Клима[уреди | уреди извор]

Климата во Малта е средоземна. Малта е расположена на трите најголеми и населени острови се: Малта, Гоцо и Комино, додека помалите како Филфа, Коминото и др. се ненаселени. Островот се наожа на околу 90 километри јужно од Сицилија и на 250 километри од Северна Африка. Најголемиот остров Малта има 245,7 км2, долг е 27 км а широк 14,5 км. Должниата на неговата крајбрежна линија изнесува 137 километри. Брегот на островот е скалест. Малта нема езера ниту реки, но сепак 50% од нејзината почва е обработлива. Сладка вода на островот се добива со преработка на солената морска вода.

Поврзано[уреди | уреди извор]