Балатон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Балатон
Fonyód.jpg
Location of Balaton.PNG
Location of Lake Balaton within Hungary
Подрачје Унгарија
Координати 46°50′ СГШ 17°44′ ИГД / 
Главни приливи Зала
Главни истеци Сио
Слив

{{Пб/Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „&“

 |1=Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „&“
}}5.174 km2 (1.998 ми)[1] км2
Сливни земји Унгарија
Најг. должина 77 kм (253,000 ст) км
Најг. ширина 14 kм (46,000 ст) км
Површина

{{Пб/Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „&“

 |1=Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „&“
}}592 km2 (229 ми) км2
Прос. длабочина 3.2 м (10 ст) м
Најг. длабочина 12.2 м (40 ст) м
Зафатнина 1.9 km3 (0.46 cu mi) км3
Проточност 2 години
Брег 236 kм (774,000 ст) км
Надм. височина 104.8 м (344 ст) м
Населени места Кештели, Сиофок, Балатонфиред
Балатон
Мапа на Балатон
Сателитска снимка на Балатон
Зала притока на Балатон

Балатон (унг. Balaton, лат. Lacus Pelso, гер. Plattensee) — најголемо езеро во Централна Европа и се наоѓа во Унгарија. Реката Зала е најголемата притока на езерото, а канализираниот Шио е единствената истека од езерото.

Со површина од 592 кm², должина од 77 метри и широчина од 14 километри, езерото се наоѓа на 104 метри надморска височина, со најголема длабочина од 12,2 метри (просечна длабочина од 3,2 метри).

Име[уреди | уреди извор]

Постојат неколку варијанти за потеколот на името Балатон:

  • Описниот превод би го дал значењето Блатно езеро, што оди во прилог на тезата дека името потекнува од словенскиот збор блато. Меѓутоа Бала, веќе нема никакво значење во модерниот унгарски јазик, додека тон (унг. ton) има значење на езеро.
  • За време на Римската империја езерото се нарекувало Плитко езеро (лат. Lacus Pelso), додека германците го користеле името (гер. Plattensee), кое има исто значење како и на латински јазик.

Клима[уреди | уреди извор]

Езерото Балатон, со зголемени атмосферски врнежи, влијае врз климата на околината. Има многу облачни денови, помала варијација на температурата за разлика од останатиот дел на Унгарија. Во текот на зимата површината на езерото обично е замрзната.

Туризам[уреди | уреди извор]

Туризмот е доста развиен, најголем промет се остварува од јуни до септември, кога просечната температура на водата е 25° C. За време на силните зими се организира риболов на лед и така се продолжува туристичката сезона.

Населби околу Балатон[уреди | уреди извор]

Северна страна[уреди | уреди извор]

Од исток кон запад: Балатонфекајар (Balatonfőkajár) - Балатонкаратја (Balatonakarattya) - Балатонкенеше (Balatonkenese) - Балатонфизфе (Balatonfűzfő) - Балатоналмади (Balatonalmádi) - Алшоерш (Alsóörs) - Палознак (Paloznak) - Чопак (Csopak) - Арач (Arács) - Балатонфиред (Balatonfüred) - Тихањ (Tihany}) - Асофе (Aszófő) - Ервењеш (Örvényes) - Балатонудвари (Balatonudvari) - Февењеш (Fövenyes) - Балатонакали (Balatonakali) - Занка (Zánka) - Балатонсепезд (Balatonszepezd) - Сепездфирде (Szepezdfürdő) - Ревфилеп (Révfülöp) - Палкеве (Pálköve) - Абрахамхеќ (Ábrahámhegy) - Балатонрендеш (Balatonrendes) - Бадачоњтомај (Badacsonytomaj) - Бадачоњ (Badacsony) - Бадачоњтеремиц (Badacsonytördemic) - Сиглегет (Szigliget) - Балатонедерич (Balatonederics) - Балатонќерек (Balatongyörök) - Воњарцвашхеќ (Vonyarcvashegy) - Ќенешдиаш (Gyenesdiás) - Кестхељ (Keszthely).

Јужна страна[уреди | уреди извор]

Од исток кон запад: Балатонакаратја (Balatonakarattya) - Балатоналига (Balatonaliga) - Балатонвилагош (Balatonvilágos) - Шошто (Sóstó) - Сабадифирде (Szabadifürdo) - Шијофок (Siófok) - Сеплак (Széplak) - Замарди (Zamárdi) - Сантоди (Szántód) - Балатонфелдвар (Balatonföldvár) - Балатонсарсо (Balatonszárszó) - Балатонсемеш (Balatonszemes) - Балатонлеле (Balatonlelle) - Балатонбоглар (Balatonboglár) - Фоњод (Fonyód) - Белателеп (Bélatelep) - Балатонфењвеш (Balatonfenyves) - Балатонмаријафирде (Balatonmáriafürdő) - Балатонкерестур (Balatonkeresztúr) - Балатонберењ (Balatonberény) - Фенекпуста (Fenékpuszta)

Историја и занимливости[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Pongrác Galsai: Der Balaton. Landschaft und Geschichte, Corvina Verlag, Budapest, 1978, ISBN 3876807492
  • László Trunko: Sammlung geologischer Führer Band.91, 2000, ISBN 344315073X
  • Anasztázia Koncz: Balaton: Bildband, Corvina Verlag, Budapest, 1986, ISBN 963-13-2206-8
  • Francé, R.: Balaton-Ausschuß der Ungarischen Geographischen Gesellschaft: Resultate der wissenschaftlichen Erforschung des Balatonsees, Wien, Commissionsverlag

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Herschy, Reginald W.; Fairbridge, Rhodes W. (1998). Encyclopedia of Hydrology and Lakes. Springer Publishing. ISBN 978-0-412-74060-2. http://www.springerreference.com/docs/html/chapterdbid/30399.html. посет. 22 август 2012 г.