Градови во Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Градовите во Србија се територијални единици утврдени со Законот за територијална организација на Република Србија[1], кои претставуваат економски, административни, географски и културни центри на пошироко подрачје и имаат повеќе од 100.000 жители.

Според споменатиот Закон донесен на 28 декември 2007 година, Србија има 24 градови:


Град Грб Жители
во потесното подрачје
Жители
во поширокото подрачје
Белград
Small Coat of Arms Belgrade.svg
1.344.844 1.659.440
Валево
COA Valjevo.gif
58.932 90.312
Врање
Grb Vranje.jpg
55.138 83.524
Заечар
COA zajecar.png
38.165 59.461
Зрењанин
Coat of Arms of Zrenjanin.png
76.511 123.362
Јагодина
Blason de Jagodina.gif
37.282 71.852
Крагуевац
COA Kragujevac.png
150.835 180.252
Кралево
Coat of arms of Kraljevo.jpg
64.175 125.488
Крушевац
Grb ks.jpg
58.745 128.752
Лесковац
Srednji grb.jpg
110.240 148.206
Лозница
Loznica coa.svg
19.212 84.925
Ниш
Nis COA (small).gif
252.724 305.518
Нови Пазар
Novi Pazar (Grb).png
54.604 85.996
Нови Сад
Novi Sad 001.png
301.213 390.094
Панчево
COA Pancevo.png
77.087 127.162
Пожаревац
Grb-Pozarevac.jpg
41.736 74.902
Смедерево
Smederevo coat of arms.gif
62.805 77.808
Сомбор
COA Sombor.png
51.471 97.263
Сремска Митровица
Grb sremska mitrovica.svg
39.084 85.902
Суботица
Grb subotice.jpg
105.681 141.554
Ужице
Uzice COA small.gif
55.025 83.022
Чачак
COA Čačak.jpg
73.217 117.072
Шабац
Grb osnovni šabac.jpg
55.163 75.339

Градски населби во Србија[уреди | уреди извор]

Според важечкиот Закон за територијална организација на Република Србија поимот град се однесува исклучиво на видот на единицата на локална самоуправа. При одредувањето на статусот на градските и останатите населби во Србија се користи административно-правниот критериум од периодот на пописот на населението во 1981 г., според кој населбите со законски прописи се прогласуваат за градски; според таквата дихотомна поделба постојат градски населби (не градови) и останати населби (не села).


А | Б | В | Г | Д | Ѓ | Е | Ж | З | Ѕ | И | Ј | К | Л | Љ | М | Н | Њ | О | П | Р | С | Т | Ќ | У | Ф | Х | Ц | Ч | Џ | Ш

А[уреди | уреди извор]

Б[уреди | уреди извор]

В[уреди | уреди извор]

Г[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

Ж[уреди | уреди извор]

З[уреди | уреди извор]

И[уреди | уреди извор]

Ј[уреди | уреди извор]

К[уреди | уреди извор]

Л[уреди | уреди извор]

М[уреди | уреди извор]

Н[уреди | уреди извор]

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

Р[уреди | уреди извор]

С[уреди | уреди извор]

Т[уреди | уреди извор]

Ќ[уреди | уреди извор]

У[уреди | уреди извор]

  • Уб - број на жители 2002: 6.018
  • Ужице - број на жители 2002: 54.717
  • Умка - број на жители 2002: 5.292

Ф[уреди | уреди извор]

  • Футог - број на жители 2002: 18.582

Ц[уреди | уреди извор]

Ч[уреди | уреди извор]

Ш[уреди | уреди извор]

  • Шабац - број на жители 2002: 55.163
  • Шид - број на жители 2002: 16.311

Останати населби што немаат статус на градски населби, а имаат повеќе од 5.000 жители[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Закон о територијалној организацији Републике Србије, Службени гласник 129-07, 29. децембар 2007.