Список на градови во Швајцарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Швајцарија за град се смета секоја населба со преку 10.000 жители. Според проценките од 2008 г. во државата има 133 града.

Една населба во Швајцарија може да стане град и ако има помалку жители, но ако исполнува некои други битни одлики (историски, управно-административни, културни, стопански и др.).

Назив[уреди | уреди извор]

Цирих
Женева
Базел
Берн
Лозана
Винтертур
Сент Гален

За градовите во Швајцарија се користат називи поврзани со трите народи кои ја сочинуваат државата: (Германци, Французи, Италијанци).

Неколку градови кои се наоѓаат на јазичната граница и имаат мешано население користат двоен назив во официјални намени.

Главни урбани зони[уреди | уреди извор]

Најголеми агломерации во Швајцарија (заклучно со 31 декември 2009):[1]

р. бр. урбана зона жители
1. Цирих 1.154.539
2. Женева ¹ 513.188
3. Базел ² 494.299
4. Берн 344.727
5. Лозана 324.387
6. Луцерн 205.424
7. Санкт Гален 148.532
8. Винтертур 135.019
9. Лугано 127.641
10. Баден-Бруг 114.330

¹ - Урбаната зона се протега и низ соседната Франција

² - Урбаната зона се протега и низ соседните Германија и Франција

Список на градови со преку 20 илјади жители[уреди | уреди извор]

Луцерн
Лугано
Бил/Бјен
Шафхаузен
  • Со задебелени букви се означени градовите - седишта на кантоните во Швајцарија
  • Со знакот * се означени помалите градови кои станале предградија на поголемите градови
  • матичниот јазик ги подразбира говорните јазици што се карактеристични за населението во одреден град
Ред Назив на градот Матичен назив Број жители 2008. г. Кантон
1. Цирих Zürich 365132365.132 Кантон Цирих
2. Женева Genève 183287183.287 Кантон Женева
3. Базел Basel 164.937164.937 Кантон Базел-град
4. Берн Bern 122925122.925 Кантон Берн
5. Лозана Lausanne 122284122.284 Кантон Во
6. Винтертур Winterthur 09823898.238 Кантон Цирих
7. Луцерн Luzern 07615676.156 Кантон Луцерн
8. Санкт Гален St. Gallen 07204072.040 Кантон Сент Гален
9. Лугано Lugano 05443754.437 Кантон Тичино
10. Бил/Бјен Biel/Bienne 05001350.013 Кантон Берн
11. Тун Thun 04212842.128 Кантон Берн
12. Кениц* Köniz 03797437.974 Кантон Берн
13. Шо де Фон La Chaux-de-Fonds 03724037.240 Нешател
14. Фрибур/Фрајбург Fribourg/Freiburg 03408434.084 Кантон Фрибур
15. Шафхаузен Schaffhausen 03407634.076 Кантон Шафхаузен
16. Хур Chur 03295732.957 Кантон Граубинден
17. Нешател Neuchâtel 03259232.592 Нешател
18. Верније* Vernier 03175631.756 Кантон Женева
19. Устер Uster 03140631.406 Кантон Цирих
20. Сион Sion 02930429.304 Кантон Вале
21. Ланси* Lancy 02793327.933 Кантон Женева
22. Емен* Emmen 02757927.579 Кантон Луцерн
23. Раперсвил-Јона Rapperswil-Jona 02603426.034 Кантон Сент Гален
24. Криенс* Kriens 02589325.893 Кантон Луцерн
25. Ивердон ле Бен Yverdon-les-Bains 02581525.815 Кантон Во
26. Цуг Zug 02577825.778 Кантон Цуг
27. Монтре Montreux 02452024.520 Кантон Во
28. Дибендорф* Dübendorf 02385223.852 Кантон Цирих
29. Дитикон* Dietikon 02295422.954 Кантон Цирих
30. Фрауенфелд Frauenfeld 02266522.665 Кантон Тургау
31. Бар* Baar 02152421.524 Кантон Цуг
32. Вецикон Wetzikon 02127621.276 Кантон Цирих
33. Рихен* Riehen 02054920.549 Кантон Базел-град
34. Мерен* Meyrin 02032920.329 Кантон Женева

Познати градови со помалку од 20 илјади жители[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bundesamt für Statistik: Statistik des jährlichen Bevölkerungsstandes (ESPOP)