Список на градови во Исланд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Исланд има вкупно 113 населени места, од кои 32 имаат население од над 1000 жители.

Во државата не се прави суштествена разлика меѓу градовите и селата, но условно може да се смета дека сите населби под илјада жители се села. Од нив 7 се во состав на поширокото подрачје на главниот град Рејкјавик, во кој живее околу 75% од вкупното население на земјата.

Во табелата сите населени места се прикажани како самостојни административни единици, а не во состав на агломерации или општини.

Рејкјавик
Коупавогир
Хапнарфјердир
Акирејри

Градови[уреди | уреди извор]

Бр. Град Исландски Население Регион
1 Рејкјавик Reykjavík 119.108 Престолнински
2 Коупавогир Kópavogur 30.799 Престолнински
3 Хапнарфјердир Hafnarfjörður 26.099 Престолнински
4 Акирејри Akureyri 17.754 Североисточен
5 Кеплавик Keflavík 14.000 Јужен Полуостров
6 Кардапајр Garðabær 10.909 Престолнински
7 Мосфетлспајр Mosfellsbær 8.886 Западен
8 Акранес Akranes 6.623 Престолнински
9 Селфос Selfoss 6.512 Јужен
10 Њардвик Njarðvík 4.400 Јужен Полуостров
11 Селтјарнарнес Seltjarnarnes 4.320 Престолнински
12 Вестманаејар Vestmannaeyjar 4.142 Јужен
13 Кринтавик Grindavík 2.821 Јужен Полуостров
14 Сејдауркроукир Sauðárkrókur 2.635 Североисточен
15 Исафјердир Ísafjörður 2.600 Западни Фјордови
16 Аулфтанес Álftanes 2.484 Престолнински
17 Кверагерди Hveragerði 2.316 Јужен
18 Ејилстадир Egilsstaðir 2.257 Источен
19 Хусавик Húsavík 2.237 Североисточен
20 Поргарнес Borgarnes 1.763 Западен
21 Сангерди Sandgerði 1.683 Јужен Полуостров
22 Хепн Höfn 1.641 Источен
23 Торлауксхепн Þorlákshöfn 1.533 Јужен
24 Талвик Dalvík 1.454 Североисточен
25 Кардир Garður 1.452 Јужен Полуостров
26 Нескејпстадир Neskaupstaður 1.437 Источен
27 Сиглифјердир Siglufjörður 1.206 Североисточен
28 Рејдарфјердир Reyðarfjörður 1.102 Источен
29 Вогар Vogar 1.161 Јужен Полуостров
30 Стикисхоулмир Stykkishólmur 1.100 Западен
31 Ескифјердир Eskifjörður 1.043 Источен
32 Оулафсвик Ólafsvík 1.010 Западен

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]