Список на градови во Молдавија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Законот за административно-територијално уредување на Република Молдавија од 27 декември 2001 год.[1] ја дава следнава дефиниција за "град":

Кишинев
Тираспол
Податотека:Balti Bielce.jpg
Белци
Бендер
Црквата во Чадир-Лунга

Градот е економска, социо-културнo, територијално-административна единица што е поразвиена од руралните средини и која има соодветна инфраструктура, комерцијални и индустриски објекти, голем дел од населението се занимава со производство, има развиен услужен сектор, различни полиња на интелектуална дејност, како и развиен културен и политички живот.

Во согласност со споменатиот Закон, 65 населени места во Молдавија имаат статус на град, а градовите на Кишинев, Белци, Бендер, Комрат и Тираспол имаат и статус на општина.

Градовите Тираспол, Бендер, Дубасар, Рибница, Каменка, Григориопол, Слобоѕеја, Мајак, Нов Тираспол, Красное и Днестровск се под контрола на непризнатата држава Приднестровие (Приднестарска Молдавска Република - ПМР) и не ги признаваат на властите во Молдавија. Некои од овие населби (Красное, Мајак, Нов Тираспол) во согласност со законите на Приднестровие немаат статус на град.

Градови во Молдавија
Ранг Град Население Реон
 попис 
1930
 попис 
1959
 попис 
1970
 попис 
1979
 попис 
1989
попис 2004
без предградија со предградија
1. Кишинев 117.016 213.078 358.890 526.023
(667.082)
661.410
(717.853)
589.446 712.218 Кишинев
2. Тираспол н/п 62.000 105.700 138.698 181.862 158.069 158.069 Приднестровие
3. Белци 30.667 65.514 101.428 123.068 158.517 122.669 127.561 Белци
4. Бендер (Тигина) 31.698 43.000 72.300 101.292 129.969 97.027 100.169 Бендер
5. Рибница н/п 32.400 61.352 53.648 53.648 Приднестровие
6. Кахул 10.437 16.068 26.572 32.695 42.904 35.488 35.488 Кахул
7. Унгени 12.595 19.558 27.062 37.788
(40.489)
35.311 35.311 Унгени
8. Сорока 14.661 14.895 24.465 31.831 42.297 28.362 28.362 Сорока
9. Орхеј 14.805 14.131 25.707 30.260 31.843
(37.517)
25.641 25.641 Орхеј
10. Дубасар н/п 35.806 23.650 23.650 Приднестровие
11. Комрат 25.822 23.327 23.327 Гагаузија
12. Чадир-Лунга 23.161 19.401 19.401 Гагаузија
13. Страшен 20.119 18.320 19.090 Страшен
14. Каушен 20.761 17.757 17.757 Каушен
15. Дрокија 15.355 21.298 16.606 16.606 Дрокија
16. Единец 19.586 15.624 17.292 Единец
17. Вулканешт 18.230 15.462 15.729 Гагаузија
18. Дурлешт 17.807 15.394 15.394 Кишинев
19. Хинчешт 16.317 19.235 15.281 15.281 Хинчешт
20. Јаловени 8.083 12.846 15.041 15.041 Јаловени
21. Фалешт 9.770 14.043 14.931 14.931 Фалешт
22. Калараш 16.032 18.326 14.516 14.660 Калараш
23. Кодру 11.716 14.277 14.277 Кишинев
24. Тараклија 11.417 14.726 13.756 13.756 Траклија
25. Флорешт ~14.700 18.228 13.164 13.164 Флорешт
26. Кимишлија 13.340 16.509 12.858 14.780 Кимишлија
27. Синџереј 15.023 12.667 13.364 Синџереј
28. Слобоѕеја н/п 18.748 ~12.300 ~12.300 Приднестровие
29. Ниспорени 13.137 15.663 12.105 12.105 Ниспорени
30. Григориопол н/п 11.712 11.473 ~11.700 Приднестровие
31. Днестровск н/п 14.876 ~11.200 ~11.200 Приднестровие
32. Бесарабјаска 12.959 14.517 11.192 11.192 Бесарабјаска
33. Ришкани 17.650 11.104 12.117 Ришкани
34. Глодени 10.179 13.180 10.465 10.785 Глодени
35. Каменка н/п 13.689 10.323 ~10.500 Приднестровие
36. Резина 8.314 14.476 10.196 12.601 Резина
37. Леова 12.203 10.027 10.027 Леова
38. Крикова 7.164 9.878 9.878 Кишинев
39. Дондушен 9.084 11.398 9.801 9.801 Дондушен
40. Окница 11.455 9.325 9.325 Окница
41. Брикени 11.500 8.765 8.765 Брикени
42. Отаки 8.158 8.469 8.469 Окница
43. Нови Анени 7.000 9.954 8.358 11.463 Нови Анени
44. Штефан Вода 6.540 9.869 7.768 7.768 Штефан Вода
45. Купкини 7.441 9.086 Единец
46. Синџера 7.354 11.609 Кишинев
47. Криулени 7.138 9.452 7.138 8.342 Криулени
48. Теленешт 7.159 9.322 6.855 8.508 Теленешт
49. Шолданешт 7.578 6.304 6.304 Шолданешт
50. Липкани 5.465 5.465 Брикени
51. Вадул луи Воде 4.559 4.559 Кишинев
52. Јаргара 4.384 4.446 Леова
53. Кајнари 4.184 4.510 Каушен
54. Кантемир 4.225 5.320 3.872 3.872 Кантемир
55. Ватра 3.296 3.296 Кишинев
56. Бируинта 3.093 3.093 Синџереј
57. Корнешт 2.781 3.284 Унгени
58. Костешт 2.247 4.109 Ришкани
59. Маркулешт 2.081 2.081 Флорешт
60. Красное н/п ~2.000 ~2.000 Приднестровие
61. Нов Тираспол н/п ~2.000 ~2.000 Приднестровие
62. Гиндешт 1.841 1.841 Флорешт
63. Фрунза 1.476 1.476 Окница
64. Буковат 1.313 1.658 Страшен
65. Мајак н/п ~1.000 ~1.000 Приднестровие

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]