Список на градови во Хрватска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Загреб
Сплит
Риека
Осиек
Задар
Славонски Брод
Пула
Карловац
Дубровник
Вараждин
Шибеник
Велика Горица

Во Хрватска службено денес има 127 градови.

  • Во 1991 година во Хрватска имало 128 градови и 428 општини организирани во 21 жупанија. Посебен случај е Загреб, кој е и град и жупанија.
  • Во 2001 година (со исклучок на Загреб) имало 122 градови и 423 општини, и тоа е територијална поделба што се користела за пописот во 2001 година.
  • Во 2006 година е направена најновата измена со која се определени 127 градови и 429 општини.[1]
Име Жупанија Жители Повикувачки број Поштенски број Регистерски таблички
Загреб Град Загреб 779.145 01 10 000 ZG
Сплит Сплитско-далматинска 193.664 021 21 000 ST
Риека Приморско-горанска 144.043 051 51 000 RI
Осиек Осиечко-барањска 114.616 031 31 000 OS
Задар Задарска 72.718 023 23 000 ZD
Славонски Брод Бродско-посавска 64.612 035 35 000 SB
Велика Горица Загрепска 63.517 01 10 410 ZG
Карловац Карловачка 59.395 047 47 000 KA
Пула Истарска 58.594 052 52 100 PU
Сисак Сисачко-мославинска 52.236 044 44 000 SK
Шибеник Шибенско-книнска 51.553 022 22 000 ŠI
Вараждин Вараждинска 49.075 042 42 000
Дубровник Дубровничко-неретванска 43.770 020 20 000 DU
Бјеловар Бјеловарско-билогорска 41.869 043 43 000 BJ
Самобор Загрепска 36.206 01 10 430 ZG
Винковци Вуковарско-сремска 35.912 032 32 100 VK
Каштела Сплитско-далматинска 34.103 021 21 212 ST
Вуковар Вуковарско-сремска 31.670 032 32 000 VU
Копривница Копривничко-крижевска 30.994 048 48 000 KC
Чаковец Меѓумурска 30.455 040 40 000 ČK
Ѓаково Осиечко-барањска 30.092 031 31 400 DJ
Пожега Пожешко-славонска 28.201 034 34 000
Сињ Сплитско-далматинска 25.373 021 21 230 ST
Кутина Сисачко-мославинска 24.597 044 44 320 KT
Петриња Сисачко-мославинска 23.413 044 44 250 SK
Запрешиќ Загрепска 23.125 01 10 290 ZG
Вировитица Вировитичко-подравска 22.618 033 33 000 VT
Крижевци Копривничко-крижевска 22.324 048 48 260
Солин Сплитско-далматинска 19.011 021 21 210 ST
Пореч Истарска 17.460 052 52 440 PU
Нашице Осиечко-барањска 17.320 031 31 500 NA
Јастребарско Загрепска 16.689 01 10 450 ZG
Жупања Вуковарско-сремска 16.383 032 32 270 ŽU
Свети Иван Зелина Загрепска 16.268 01 10 380 ZG
Нова Градишка Бродско-посавска 15.833 035 35 400 NG
Света Недела Загрепска 15.506 01 10 431 ZG
Омиш Сплитско-далматинска 15.472 021 21 310 ST
Метковиќ Дубровничко-неретванска 15.384 020 20 350 DU
Книн Шибенско-книнска 15.190 022 22 300 ŠI
Огулин Карловачка 15.054 047 47 300 OG
Слатина Вировитичко-подравска 14.819 033 33 520 SL
Иваниќ Град Загрепска 14.723 01 10 310 ZG
Врбовец Загрепска 14.658 01 10 340 ZG
Иванец Вараждинска 14.434 042 42 240
Новска Сисачко-мославинска 14.313 044 44 330 KT
Дуго Село Загрепска 14.300 01 10 370 ZG
Ровињ Истарска 14.234 052 52 210 PU
Нови Мароф Вараждинска 13.857 042 42 220
Макарска Сплитско-далматинска 13.716 021 21 300 MA
Дарувар Бјеловарско-билогорска 13.243 043 43 500 DA
Трогир Сплитско-далматинска 12.995 021 21 220 ST
Госпиќ Личко-сењска 12.980 053 53 000 GS
Крапина Крапинско-загорска 12.950 049 49 000 KR
Умаг Истарска 12.901 052 52 470 PU
Плетерница Пожешко-славонска 12.883 034 34 310
Опатија Приморско-горанска 12.719 051 51 410 RI
Лабин Истарска 12.426 052 52 220 PU
Валпово Осиечко-барањска 12.327 031 31 550 OS
Дуга Реса Карловачка 12.114 047 47 250 KA
Белишќе Осиечко-барањска 11.786 031 31 551 OS
Гарешница Бјеловарско-билогорска 11.630 043 43 280 BJ
Цриквеница Приморско-горанска 11.348 051 51 260 RI
Бели Манастир Осиечко-барањска 10.986 031 31 300 BM
Плоче Дубровачко-неретванска 10.834 020 20 340 DU
Триљ Сплитско-далматинска 10.799 021 21 240 ST
Оточац Личко-сењска 10.411 053 53 220 GS
Долни Михољац Осиечко-барањска 10.265 031 31 540 NA
Имотски Сплитско-далматинска 10.213 021 21 260 IM
Глина Сисачко-мославинска 9.868 044 44 400 SK
Бенковац Задарска 9.786 023 23 420 ZD
Раб Приморско-горанска 9.480 051 51 280 RI
Водице Шибенско-книнска 9.407 022 22 211 ŠI
Забок Крапинско-загорска 9.365 049 49 210 KR
Пазин Истарска 9.227 052 52 000 PU
Чазма Бјеловарско-билогорска 8.895 043 43 240 BJ
Кастав Приморско-горанска 8.891 051 51 215 RI
Ѓурѓевац Копривничко-крижевска 8.862 048 48 350 KC
Пакрац Пожешко-славонска 8.855 034 34 550
Лепоглава Вараждинска 8.718 042 42 250
Лудбрег Вараждинска 8.668 042 42 230
Дрниш Шибенско-книнска 8.595 022 22 320 ŠI
Мали Лошињ Приморско-горанска 8.388 051 51 550 RI
Илок Вуковарско-сремска 8.351 032 32 236 VU
Сењ Личко-сењска 8.132 053 53 270 GS
Озаљ Карловачка 7.932 047 47 280 KA
Прелог Меѓумурска 7.871 040 40 323 ČK
Бакар Приморско-горанска 7.773 051 51 222 RI
Оток Вуковарско-сремска 7.755 032 32 252 ВК
Вргорац Сплитско-далматинска 7.593 021 21 276 MA
Грубишно Поље Бјеловарско-билогорска 7.523 043 43 290 DA
Кутјево Пожешко-славонска 7.472 034 34 340
Преграда Крапинско-загорска 7.165 049 49 218 KR
Вараждинске Топлице Вараждинска 6.973 042 42 223
Липик Пожешко-славонска 6.674 034 34 551
Мурско Средишќе Меѓумурска 6.549 040 40 315 ČK
Златар Крапинско-загорска 6.506 049 49 250 KR
Делнице Приморско-горанска 6.262 051 51 300 DE
Орославје Крапинско-загорска 6.253 049 49 243 KR
Слуњ Карловачка 6.096 047 47 240 KA
Бузет Истарска 6.059 052 52 420 PU
Врбовско Приморско-горанска 6.047 051 51 326 RI
Долна Стубица Крапинско-загорска 5.930 049 49 240 KR
Корчула Дубровничко-неретванска 5.889 020 20 260 DU
Ораховица Вировитичко-подравска 5.792 033 33 515 SL
Водњан Истарска 5.651 052 52 215 PU
Крк Приморско-горанска 5.491 051 51 500 RI
Бује Истарска 5.340 052 52 460 PU
Нови Винодолски Приморско-горанска 5.282 051 51 250 RI
Биоград на Море Задарска 5.259 023 23 210 ZD
Нин Задарска 4.603 023 23 232 ZD
Краљевица Приморско-горанска 4.579 051 51 262 RI
Чабар Приморско-горанска 4.387 051 51 306 DE
Паг Задарска 4.350 023 23 250 ZD
Хвар Сплитско-далматинска 4.138 021 21 450 ST
Новиград Истарска 4.002 052 52 466 PU
Скрадин Шибенско-книнска 3.986 022 22 222 ŠI
Супетар Сплитско-далматинска 3.889 021 21 400 ST
Обровац Задарска 3.387 023 23 450 ZD
Новаља Личко-сењска 3.335 053 53 291 GS
Опузен Дубровничко-неретванска 3.242 020 20 355 DU
Клањец Крапинско-загорска 3.234 049 49 290 KR
Црес Приморско-горанска 2.959 051 51 557 RI
Стари Град Сплитско-далматинска 2.817 021 21 460 ST
Хрватска Костајница Сисачко-мославинска 2.746 044 44 430 SK
Врлика Сплитско-далматинска 2.705 021 21 236 ST
Вис Сплитско-далматинска 1.960 021 21 480 ST
Комижа Сплитско-далматинска 1.677 021 21 485 ST

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Explanation on changes of the territorial constitution of the Republic of Croatia from 1991 to 2001 Državni zavod za statistiku (анг.)