Список на градови во Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Унгарија официјално има 3.152 населби (јануари 2008 г.)[1]. Од овој број, преку 10% се градови (официјално 328), а остатокот се села - 2.854 селски населби.

Населбата официјално станува град со повелба со потпис на претседателот на државата. За добивање официјален статус на град најчесто е потребно населбата да има повеќе од 3.000 жители, но има и градови со помалку жители, а кои овој статус го добиле благодарение на други заслуги (историски, културни, политички).

Список на градови со жупаниски права[уреди | уреди извор]

Будимпешта
Дебрецин
Сегед
Податотека:Miskolc33.jpg
Мишколц
Податотека:Gyor24.jpg
Ѓер
Њиреѓхаза
Секешфехервар
Капошвар
Веспрем
  • 1) Со задебелени букви се означени градовите - седишта на жупаниите
  • 2) Со ѕвездичка (*) се означени обласните центри според НУТС системот
  • 3) кај бројот на жителите со стрелки е означен моменталниот раст или пад
Назив на градот Број жители 1949. г. Број жители 2010. г. Агломерација 2005. г. Жупанија
Будимпешта* 1.590.3161.590.316 1.721.5561.721.556 2.451.4182.451.418 Будимпешта
Дебрецин* 0.115.399115.399 0.207.270207.270 0.237.888237.888 Хајду-Бихар
Сегед* 0.104.867104.867 0.169.731169.731 0.201.307201.307 Чонград
Мишколц* 0.109.841109.841 0.169.226169.226 0.216.470216.470 Боршод-Абауј-Земплен
Печуј* 0.089.47089.470 0.157.680157.680 0.179.215179.215 Барања
Ѓер* 0.069.58369.583 0.130.478130.478 0.182.776182.776 Ѓер-Мошон-Шопрон
Њиреѓхаза 0.056.33456.334 0.117.832117.832 0.133.084133.084 Саболч-Сатмар-Берег
Кечкемет 0.061.73061.730 0.112.233112.233 0.140.104140.104 Бач-Кишкун
Секешфехервар* 0.042.26042.260 0.101.973101.973 0.125.369125.369 Фејер
Сомбатхељ 0.047.58947.589 0.079.43879.438 0.120.813120.813 Ваш
Солнок 0.037.52037.520 0.074.656 74.656 0.096.46596.465 Јас-Наѓкун-Солнок
Татабања 0.040.22140.221 0.069.98869.988 0.134.055134.055 Комаром-Естергом
Капошвар 0.037.94537.945 0.068.01868.018 0.082.66482.664 Шомоѓ
Бекешчаба 0.044.05344.053 0.064.42964.429 0.156.640156.640 Бекеш
Ерд 0.016.44416.444 0.064.39464.394 0000000Голема Будимпешта Пешта
Веспрем 0.020.68220.682 0.063.89863.898 0.077.14777.147 Веспрем
Залаегерсег 0.021.66821.668 0.061.70561.705 0.077.60777.607 Зала
Шопрон 0.036.50636.506 0.059.68559.685 0.065.91965.919 Ѓер-Мошон-Шопрон
Егер 0.032.35232.352 0.056.593 56.593 0.075.06775.067 Хевеш
Наѓканижа 0.033.15833.158 0.050.10150.101 0000000- Зала
Дунаујварош 0.003.9493.949 0.048.18748 187 0000000- Фејер
Ходмезевашархељ 0000000- 0.047.20147.201 0000000- Чонград
Шалготарјан 0000000- 0.037.63237.632 0000000- Ноград
Сексард 0000000- 0.033.80533.805 0000000- Толна

Останати градови[уреди | уреди извор]

→ Со задебелени букви се означени останатите градови со повеќе од 10.000 жители

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Regional Atlas – Public administration structure, Hungarian central statistical office[мртва врска] (анг.)