Казинцбарцика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јавно обвинителство
Воздушен поглед на хемиската фабрика Боршод

Казинцбарцика е индустриски град во округот Боршод-Абауј-Земплен, Северна Унгарија . Лежи на долината на реката Шајо, 20 километри оддалечен од главниот град на округот, Мишколц.

Историја[уреди | уреди извор]

Градот Казинцбарцика бил создаден за време на социјалистичката индустријализација, кога неколку села биле обединети со цел да се создаде индустриски град за да се обезбедат работници за новоизградениот Боршоди Веѓи Комбинат (претходник на денешниот Боршод Кем). Селото Шајоказин првпат било споменато во 1240 година. Тоа било главно земјоделско село до 1850 година, кога бил отворен првиот рудник за јаглен. Селото Барцика започнало со обединување на две села, Горна и Долна Барцика. Иако рудникот бил отворен во близина, земјоделството останувало главната окупација на селаните до 1920-ти години, кога била изградена голема електрана.

По Втората светска војна, Шајоказин и Баршика биле обединети под името Казинцбарцика. Во 1954 година му било доделен градски статус, а соседното село Беренте било припоено. Градот веќе имал 11.000 жители. Боршод Кем, основана во 1949 година, презела активна улога во развојот на градот, а можностите за вработување привлекле луѓе од целата земја.

Значајни луѓе[уреди | уреди извор]

  • Композитор Бени Егресив (роден во 1814 година како син на протестантскиот пастир на црквата Шајоказин )
  • Петар Одробена фудбалер (роден во 1985 година)
  • Ласло Клеинеислер (роден на 8 април 1994) е унгарски фудбалски играч од средниот ред .