Земјоделство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Земјоделство, орање на ориз во Индонезија
Трактор, механичка направа која го олеснила орањето на нивите
Дел од серијалот
Хортикултура и градинарство
RegaderaMetalica.jpg
Градинарство

Градинарство • Градина • Ботаничка градина • Арборетум • Ботаника • Растение

Хортикултура

Хортикултура • Земјоделство • Урбано земјоделство • Градска фарма • Органско полјоделство • Билна фарма • Разонодна фарма • Меѓусад • Фарма

Обичаи

Жетвен фестивал • Историја на земјоделството

Заштита на растенијата

Фитопатологија • Пестицид • Плевење

Земјоделството е примарна стопанска гранка и претставува процес на производство на храна, храна за животни, влакна и други потребни производи преку одгледување на одредени растенија и [[Домашно животно|домашнелие се означува голема група аграрни науки, кои ги проучуваат и иследуваат различни држави на ниво на културно растение- абиотични еколошки услови- биотични еколошки услови.

Околу 9 000 години п.н.е. жителите на Средниот исток почнале да ги садат првите посеви. Оттогаш се испробени многу начини на одгледување на растенија, животни и ловење на риба. Денес земјоделството е важен фактор за економскиот раст на една земја.

Најголемиот број на луѓе во светот се вклучени во земјоделството како нивна примарна економска активност, но и покрај тоа, тоа сочинува само четири проценти од светскиот БДП.

Земјоделството ширум светот[уреди | уреди извор]

Повеќе од половина од светското жителство своите основни прехранбени потреби ги задоволува само со три житарки: пченица, пченка и ориз. Азија дава повеќе од 90% од вкупниот светскиот принос на ориз, додека Бразил го снабдува светот со 85% од вкупното произвидство на сок од портокал.

Во 2014 година, во Македонија, во регистерот на Управата за јавни приходи биле регистрирани вкупно 164 992 земјоделци, од кои, 16 593 се регистрирале како лица на кои земјоделството им е основна дејност, додека другите 143 399 пријавиле дека земјоделството им е дополнителна дејност.[1]

Производ Најголем произведувач
Чај Индија
Говеда Австралија
Кафе Бразил
Јајца Кина
Компир Русија

Видете исто така[уреди | уреди извор]

Ограноци[уреди | уреди извор]

Направи[уреди | уреди извор]

  1. „Од 165.000 регистрирани земјоделци, 12.500 уплаќаат за пензија“, Дневник, година XVIII, број 5596, понеделник, 20 октомври 2014, стр. 6-7.