Сточарство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Одгледување на говеда на фарма
Движења во номадското сточарство во Македонија (XIX век)

Сточарството е многу значајна земјоделска гранка во светот. Производите кои се добиваат од сточарството, како: млеко, месо, маст и јајца се меѓу најбараните и најмногу се употребуваат во исхраната на населението. Освен тоа, оваа гранка обезбедува и суровини за различни гранки од индустријата како што се прехранбената, текстилната, фармацевтската, кожарската, хемиската и др.. Со преработка на волната се произведува облека, а од кожата обувки и друго. Сточарството се развива на основа на пасишните површини, ливадите и полјоделското производство.[1]. Врз основа на начинот на сточарење односно напасување и обезбедување на сточна исхрана развиени се и различните видови на: подвижното односно номадско и полуномадско сточарство, каде стадата добиток се тераат во различни места и предели во зависност од годишните времиња, како и фармерското односно постојаното неподвижно одгледување на добитокот на едно место во текот на целата година.

Сточарство може да се подели на следните подгрупи:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Saltini Antonio, Storia delle scienze agrarie, 4 vols, Bologna 1984-89, ISBN 88-206-2412-5, ISBN 88-206-2413-3, ISBN 88-206-2414-1, ISBN 88-206-2414-X

Надворешни врски[уреди | уреди извор]