Ганг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Делтата на реката Ганг

Реката Ганг (хиндиски: Ганга) , од северните земји на Индија и од Бангладеш тече со должина од 2,700 км. Во јужниот правец се влева Бенгалскиот залив.Заедно со реката Бахмапутра создаваат делта од 45,000 км2 .

Географија[уреди | уреди извор]

Ганг се создава со заедничењето на реките Бхагиратхи и Алкаманда што се наоѓаат на високите Хималаи. Со тесни протоци тече од полето на хардвар. Од северот на Индија од Кампур и Алахабад се симнува надолу, и тука се заедничува со реката жумна, и продолжува по источниот правец. Ги поминува Гогра и Гандок и се заедничува со Сон.Каде што се наоѓа во восорамнината Декан. Најважната индустриска зона на долината Ганг е Калкута и Ховрах. Во ова зона е изградена Јут индустријата. Исто така машините, хемијата опфаќаат важен простор. Долината Ганг што се наоѓа помеѓу Хималаите и восорамнината Декан со тесниот сообраќај е срцето на Индија. Хиндусите исто така со палењето на мртвите, нивниот пепел го истураат во реката Ганг.

Загадување[уреди | уреди извор]

Без оглед на Хиндуизмод тие веруваат дека реката Ганг никогаш нема да се загади.Поради оваа причина се преземени неколку мерќи:многу канализации и фабрички отпади биле евакурани во реката. Прекумерното загадување со кожарската индустрија се вливаат околу 1 милијарди литри секој ден. Додека бремените жени и деца умираат индусите телата ги фрлаат во реката Ганг. Додека телата пливаат можеме да видиме птиците како ги јадат телата. Луѓето што ја пијат водата од реката боледуваат од жутица и од шифо. Луѓето оваа вода ја употребуваат за дневните потреби. Затоа жителите ја предвидуваат како здрава вода.

Религиозна Важност[уреди | уреди извор]

Реката ганг според Индусите верувале дека е свето. Индусите веруваат дека реката Ганг е дадена од божицата Ганга. Поради ова жителите се собираат околу реката. Според верувањата има одредени денови кога луѓето треба да се бањат во реката за да им се опростат гревовите. Според хинду верувањата водата на реката е свето, и за луѓето е спасителен пат. Без да испијат капка од водата ако умрат се верува дека е надворешен живот. Исто така според верувањата ако му дадеш на мртвиот да испие од водата мислат дека гарантирано е дека ќе иде во рајот. Во домовите на Индусите за секој случај се наоѓа вода од реката Ганг во затворени садови. Затоа околу реката продаваат вода од реката. За верските денови се одржуваат фестивали на брегот од реката ганг, оваа држава што е втора по население учествуваат милиону луѓе на фестивалот .До ден денеска што се собрале луѓе од целиот свет околу реката Ганг во бројата изнесува 70.000.000.

Наводи[уреди | уреди извор]