Прејди на содржината

Живинарство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кафези за слоеви кокошки

Живинарстовото е одгледувањето на живина (домашни птици) и е застапено на сите континенти. Од живината најмногу се одгледуваат кокошки, мисирки, гуски и др. Од нив се добиваат јајца, месо и пердуви. Во сите земји кокошките се одгледуваат во современи живинарски фарми. Според бројот, најмногу живина се одгледува во Кина, Русија и САД.