Гуска

Од Википедија — слободната енциклопедија
colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Гуска
Гуске
colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Научна класификација
Царство: -{Animalia}-
Колено: -{Chordata}-
Класа: -{Aves}-
Ред: -{Anseriformes}-
Семејство: -{Anatidae}-
Потсемејство: -{Anserinae}-
Род: -{Anser}-
-{Brisson}-, 1760.
colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Врсте

види текст

colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Синоними

-{Cygnopsis}-
-{Cycnopsis}-
-{Eulabeia}-
-{Heterochen}-

Полска гуска или гуска (лат.Anser) е род на птица со средна величина од семејството патки (Anatidae). Најголем дел од овие животни имаат склоност кон сезонската миграција. Гуската долги низ години се одгледува и како домашно животно.

Список на современи видови[уреди | уреди извор]

Загрозеност[уреди | уреди извор]

Поради прекумерниот лов и уништувањето на становиштето, некои видови се помалце или повеќе загорзени. Малата белочелна гуска (Anser erythropus) и кинеска лебедеста гуска (Anser cygnoides) се на црвената список на означени како ранлива категорија.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Напомена: Према Американском орнитолошком савезу мала љигарица је посебна врста, а не подврста гуске глоговњаче (велике љигарице).
  2. IUCN Red List of Threatened Species Anser cygnoides

Надворешни врски[уреди | уреди извор]